Hallå där, Anna Porelius!
Idag rapporterar Sveriges Radio Ekot om det historiska avfall som huvudsakligen kommer från statens tidiga kärnforskning och försvarsmakten. Huvuddelen av avfallet finns idag hos Svafo i Nyköping men till viss del även i SKB:s slutförvar för kortlivat avfall i Forsmark, SFR.
Vad handlar detta om?
— Det är ett 70-tal containrar som innehåller historiskt avfall med bristande dokumentation. SKB är överens med Strålsäkerhetsmyndigheten om att avfallet ska tas upp innan utbyggnaden av SFR tas i drift år 2030. Det underlättar logistiken då det skapas större omlastningsutrymmen. Avfallet ska då skickas för undersökning och vid behov omsortering innan det kan deponeras i ett slutförvar på nytt.
Så varför gör man inte det nu?
— Först behöver finansieringen lösas och det måste finnas någonstans att skicka avfallet för omsortering. Det pågår en dialog kring dessa frågor, men tills vidare står avfallet säkert i SFR.
Och vad händer nu?
— Just nu pågår en dialog mellan staten och de bolag som skickat avfallet till SKB. Så snart det finns en anläggning som kan ta emot avfallet och finansieringsfrågan är löst så kommer avfallet att tas upp.
Nyheter
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
Publicerad: 24 oktober 2024
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024
”Livets träd” lever vidare
Publicerad: 28 juni 2024