Hallå där, Anna Porelius!

Idag rapporterar Sveriges Radio Ekot om det historiska avfall som huvudsakligen kommer från statens tidiga kärnforskning och försvarsmakten. Huvuddelen av avfallet finns idag hos Svafo i Nyköping men till viss del även i SKB:s slutförvar för kortlivat avfall i Forsmark, SFR.

Vad handlar detta om?

SKB:s Kommunikationschef, Anna Porelius. Foto Mikael Wallerstedt

— Det är ett 70-tal containrar som innehåller historiskt avfall med bristande dokumentation. SKB är överens med Strålsäkerhetsmyndigheten om att avfallet ska tas upp innan utbyggnaden av SFR tas i drift år 2030. Det underlättar logistiken då det skapas större omlastningsutrymmen. Avfallet ska då skickas för undersökning och vid behov omsortering innan det kan deponeras i ett slutförvar på nytt.

Så varför gör man inte det nu?
— Först behöver finansieringen lösas och det måste finnas någonstans att skicka avfallet för omsortering. Det pågår en dialog kring dessa frågor, men tills vidare står avfallet säkert i SFR.

Och vad händer nu?
— Just nu pågår en dialog mellan staten och de bolag som skickat avfallet till SKB. Så snart det finns en anläggning som kan ta emot avfallet och finansieringsfrågan är löst så kommer avfallet att tas upp.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 19 augusti 2024