Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.
SKB presenterar nytt forskningsprogram
SKB:s forskning och teknikutveckling kommer att fortsätta också när de stora slutförvarsprojekten ska genomföras. Kommande insatser presenteras nu i ett nytt Forsknings-, utvecklings- och demonstrationsprogram, Fud 2022, som lämnats till Strålsäkerhetsmyndigheten för granskning.
SKB redovisar vart tredje år ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. I årets Fud-program, som är det 17:e i ordningen, presenterar SKB tillsammans med tillståndshavarna för de svenska kärnkraftsreaktorerna planerna för forskning, utveckling och demonstration under perioden 2023–2028.
Redovisningen är kravställd enligt kärntekniklagen och granskas av Strålsäkerhetsmyndigheten innan regeringen fattar beslut.
Under den gångna Fud-perioden har ett flertal viktiga milstolpar uppnåtts, som har stor betydelse för SKB. Det här är det första forskningsprogrammet sedan regeringsbesluten om slutförvarssystemet för använt kärnbränsle och om utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.
– Vår forskning och kunskapsuppbyggnad fortsätter i en ny fas nu när regeringen godkänt våra slutförvarsansökningar och vi går emot själva genomförandet av våra stora projekt. Genom fortsatt forskning kommer vi att kunna vidareutveckla våra säkerhetsanalyser och optimera teknik som vi ska använda i anläggningarna, säger Jessica Palmqvist, chef för SKB:s avdelning för forskning och utveckling.
I den nya upplagan har den strategiska inriktningen tagits ett steg längre i förhållande till föregående Fud-program. Här finns bland annat en systemövergripande plan som pekar på relationer mellan aktiviteter och milstolpar för anläggningarna samt beskriver de prioriteringar som gäller för implementeringen av slutförvarssystemet.
När det gäller teknikutvecklingen fortsätter arbetet med att utveckla metoder och tekniska lösningar inom respektive område inför genomförandet av slutförvarsprojekten.
– Vår teknikutveckling är en pågående process för att optimera och utforma robusta lösningar. I läget vi befinner oss nu ska vi också gå mot en industrialisering av delarna i våra slutförvarssystem, att producera dem i större skala och omfattning. SKB är öppna för ny kunskap och det är viktigt att vi kan anpassa vår verksamhet utifrån olika tekniska framsteg i framtiden, säger Jessica Palmqvist.
SKB och tillståndshavarnas förhoppning är att Fud-programmet och de olika kommunikationsinsatser som genomförs kring detta ska bidra med öppenhet och insyn kring arbetet med att omhänderta radioaktivt avfall och använt kärnbränsle.
Länk: Fud-program 2022
SKB:s forskning och teknikutveckling
- SKB har bedrivit naturvetenskaplig forskning och teknikutveckling i cirka 40 år.
- På SKB:s avdelning för forskning och utveckling arbetar 125 personer. Vid avdelningen finns cirka 50 disputerade experter inom olika ämnesområden.
- SKB:s forskningsprogram spänner över många olika områden, som till exempel geologi, ekologi och klimat.
- Inom teknikutvecklingen pågår ett löpande arbete med konstruktion, tillverkning, provning och vidareutveckling av alla de tekniska delarna i slutförvarssystemen för såväl använt kärnbränsle som låg- och medelaktivt avfall.
Nyheter
Byggstart för det svenska Kärnbränsleförvaret
Publicerad: 15 januari 2025
SKB svetsar kapslar till världens första slutförvar
Publicerad: 16 december 2024
Mervärdesavtalet medfinansierar satsningar för att öka Oskarshamns attraktivitet och säkerställa kompetensförsörjning
Publicerad: 3 december 2024
Mervärdesavtalet finansierar satsningar för att öka Östhammars kommuns attraktivitet
Publicerad: 2 december 2024
Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR
Publicerad: 29 november 2024