Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB inspirerar Uppsalastudenter

Hur är det att jobba på SKB? Och vad forskar SKB om på Grönland? Det var frågor som ett hundratal Uppsalastudenter ville ha svar på när Lillemor Claesson Liljedahl, forskare på SKB, besökte Ångströmlaboratoriet för att berätta om sitt arbete.

Om några år, inför byggstarten av Kärnbränsleförvaret i Forsmark, kommer SKB:s behov av högutbildad personal att öka. Det kommer att behövas geologer, hydrogeologer, miljöingenjörer och -tekniker, bland många andra kompetenser. Därför anordnar SKB i samarbete med studentorganisationerna sedan något år karriär- och arbetsmarknadsdagar för elever på geovetar- och miljö- och vattenprogrammen.

Projektledare för GAP

Häromdagen var det SKB:s hydrogeokemist Lillemor Claesson Liljedahls tur att inspirera studenterna. Inför en fullsatt föreläsningssal berättade hon om hur hon efter sin doktorsexamen, via forskning på Island, i Indien och Japan rekryterades till SKB och inom kort blev utsedd till projektledare för GAP, the Greenland Analogue Project.

GAP är stort internationellt forskningsprojekt som SKB driver på västra Grönland i samarbete med sina finländska och kanadensiska motsvarigheter (Posiva och NWMO). Forskargruppen försöker ta reda på hur grundvattenflödet och grundvattenkemin på förvarsdjup (cirka 500 meter) påverkas av inlandsisen. Projektet har pågått sedan 2008 och avslutas under 2014.

– Vi är ett 50-tal forskare och modellörer som studerar grundvattenförhållandena under en inlandsis. Vi vill veta hur vattnet rör sig genom och under isen, hur långt ned det tränger i berget och hur det rör sig där. Den kunskapen behöver vi för att minska osäkerheterna i våra säkerhetsanalyser, berättade hon bland annat.

Drömjobb

”Vilket drömjobb!” kommenterade Amanda Karlsson efteråt. Amanda läser miljö- och vattenteknik, är uppvuxen i Gimo och kände redan till en del om SKB och Kärnbränsleförvaret, som planeras i hennes hemkommun. Hon tycker att det är viktigt för studenterna att få träffa potentiella arbetsgivare under studietiden.

– Det är inspirerande och bra för studiemotivationen att få veta vilka
tillämpningar det finns inom vårt fält när vi ska välja väg, sa hon och menade att det också är ett välkommet avbrott i studierna.

Studiebesök i Forsmark

Under våren kommer SKB att bjuda in studenterna till två fältdagar för att de på plats ska få se och lära om SKB:s verksamhet i Forsmark.

– Det är på elevernas initiativ och efter deras önskemål som vi arrangerar de här dagarna. Med tanke på det stora rekryteringsbehov som SKB kommer att ha i framtiden är det viktigt för oss att marknadsföra oss mot universiteten och visa vilka möjligheter SKB har när det gäller karriärvägar, säger Hanna Karlsson, informatör på SKB.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 19 februari 2014