Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.
SKB inspirerar Uppsalastudenter
Hur är det att jobba på SKB? Och vad forskar SKB om på Grönland? Det var frågor som ett hundratal Uppsalastudenter ville ha svar på när Lillemor Claesson Liljedahl, forskare på SKB, besökte Ångströmlaboratoriet för att berätta om sitt arbete.
Om några år, inför byggstarten av Kärnbränsleförvaret i Forsmark, kommer SKB:s behov av högutbildad personal att öka. Det kommer att behövas geologer, hydrogeologer, miljöingenjörer och -tekniker, bland många andra kompetenser. Därför anordnar SKB i samarbete med studentorganisationerna sedan något år karriär- och arbetsmarknadsdagar för elever på geovetar- och miljö- och vattenprogrammen.
Projektledare för GAP
Häromdagen var det SKB:s hydrogeokemist Lillemor Claesson Liljedahls tur att inspirera studenterna. Inför en fullsatt föreläsningssal berättade hon om hur hon efter sin doktorsexamen, via forskning på Island, i Indien och Japan rekryterades till SKB och inom kort blev utsedd till projektledare för GAP, the Greenland Analogue Project.
GAP är stort internationellt forskningsprojekt som SKB driver på västra Grönland i samarbete med sina finländska och kanadensiska motsvarigheter (Posiva och NWMO). Forskargruppen försöker ta reda på hur grundvattenflödet och grundvattenkemin på förvarsdjup (cirka 500 meter) påverkas av inlandsisen. Projektet har pågått sedan 2008 och avslutas under 2014.
– Vi är ett 50-tal forskare och modellörer som studerar grundvattenförhållandena under en inlandsis. Vi vill veta hur vattnet rör sig genom och under isen, hur långt ned det tränger i berget och hur det rör sig där. Den kunskapen behöver vi för att minska osäkerheterna i våra säkerhetsanalyser, berättade hon bland annat.
Drömjobb
”Vilket drömjobb!” kommenterade Amanda Karlsson efteråt. Amanda läser miljö- och vattenteknik, är uppvuxen i Gimo och kände redan till en del om SKB och Kärnbränsleförvaret, som planeras i hennes hemkommun. Hon tycker att det är viktigt för studenterna att få träffa potentiella arbetsgivare under studietiden.
– Det är inspirerande och bra för studiemotivationen att få veta vilka
tillämpningar det finns inom vårt fält när vi ska välja väg, sa hon och menade att det också är ett välkommet avbrott i studierna.
Studiebesök i Forsmark
Under våren kommer SKB att bjuda in studenterna till två fältdagar för att de på plats ska få se och lära om SKB:s verksamhet i Forsmark.
– Det är på elevernas initiativ och efter deras önskemål som vi arrangerar de här dagarna. Med tanke på det stora rekryteringsbehov som SKB kommer att ha i framtiden är det viktigt för oss att marknadsföra oss mot universiteten och visa vilka möjligheter SKB har när det gäller karriärvägar, säger Hanna Karlsson, informatör på SKB.
Nyheter
Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
Publicerad: 22 november 2024
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
Publicerad: 24 oktober 2024
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024