Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Richard blev årets betongforskare

När den årliga Betonggalan gick av stapeln 22 november vann Richard Malm, som är forskare vid KTH samt specialist vid Sweco, priset som Årets Betongforskare.

Galan arrangeras av Tidskriften Betong och är samhällsbyggnadsbranschens största event där man hyllar insatser inom betongbyggandet. De som vinner får ett pris som kallas för Roger, uppkallad efter tidningen Betongs chefredaktör.

Richard Malm fick årets Roger. Foto: Privat.

Grattis till priset, hur känns det?

– Det är så klart jättekul att vi får det här erkännandet för den forskning som jag och mina kollegor har gjort.

Hur hamnade du i branschen?

– Det var medvetet val, jag läste civilingenjörsutbildningen i väg- och vattenbyggnadsteknik på KTH, och där var inriktningen mot konstruktionsteknik och hållfasthetslära för olika konstruktionsmaterial. När jag var klar ville jag börja doktorera och fick då en tjänst som handlade om betongbroar och temperatursprickor. Det var så jag började och sedan kom jag i kontakt med kraftindustrin och började jobba mot kärnkraft och vattenkraft.

Samarbete med SKB

Du jobbar även på Sweco som specialist inom Vattenkraft och dammar, hur ser en arbetsdag ut?

– Även om jag jobbar på regionen för Vattenkraft och dammar så har jag lagt cirka 30–40 procent av min tid på SKB och kärnbränsleprogrammet. Där har jag lagt mycket tid på pluggningsförsöket på Äspölaboratoriet. Det som jag främst arbetar med är analyser av mätningar och numeriska beräkningar, i pluggförsöket genomförde jag detta för att analysera betongkupolen under gjutning och när den är utsatt för höga vattentryck. Det är liknande saker jag gör på vattenkraften mot dammarna, där jag genomför simuleringar i syfte att bestämma deras säkerhet mot brott, eller för att utreda hur dammarna mår.

SKB har jobbat tillsamman med Richard om hur tunnlarna i slutförvaren ska förslutas. På Äspölaboratoriet har tekniken provats i full skala för att verifiera konstruktionen av pluggarna som ska användas. Matti Nord som är utvecklingsingenjör på enheten för slutförvarsteknik på SKB är nöjd med samarbetet.

– Richard har under många år varit en nyckelperson vad gäller utveckling och konstruktion av de betongpluggar som är tänkta att installeras i Kärnbränsleförvaret och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Hans kunskaper om avancerade betongkonstruktioner är väldigt värdefulla för SKB på flera sätt. Förutom sina djupa teoretiska kunskaper så har Richard även förmågan att på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara tekniska samband, och därför har han varit med och skrivit ett flertal av våra rapporter om pluggsystemet.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 30 november 2018