Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.
Nya rön om klimatförändringarnas påverkan på grundvattnet – SKB:s klimatforskning publicerad i ansedd tidskrift
SKB bedriver sedan flera år klimatforskning på Grönland. I en artikel som nu publiceras i tidskriften Nature Geoscience visar forskarna att ett varmare klimat påverkar grundvattensystemet i berget under och framför inlandsisen. Upptäckten är ett viktigt bidrag både till den bredare klimatforskningen och till SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för ett förvar för använt kärnbränsle under framtida istider.
I ett unikt projekt initierat av SKB har en grupp internationella forskare borrat ett cirka 700 meter långt hål i berggrunden framför och in under den grönländska inlandsisen, för att kunna studera hur inlandsisens närvaro påverkar grundvattenförhållandena.
– Ingen annanstans har man studerat de här förhållandena på ett sånt här sätt, genom direkta mätningar i berget under en inlandsis. Det är en världsunik studie som bidrar med relevant data för klimatforskning och som ökar vår förståelse för hur klimatförändringarna påverkar grundvattensystemet, säger Jens-Ove Näslund som är ansvarig för ämnesområde klimat på SKB och docent i naturgeografi vid Stockholms universitet.
Forskare från SKB har arbetat tillsammans med forskare från bland annat University of Montana, University of Wyoming och kärnavfallsorganisationen Posiva från Finland samt de geologiska undersökningsmyndigheterna i Danmark och Finland. Resultaten som nu presenteras i Nature Geoscience visar att grundvattensystemet reagerar omedelbart och är känsligt för förändringar av inlandsisen.
– Det är första gången den här typen av processer har kunnat beskrivas. I takt med att klimatet blir varmare blir inlandsisen mindre och tunnas ut och då minskar grundvattentrycket i berget, det syns mycket tydligt. De här resultaten tyder på att nuvarande och fortsatta klimatförändringar kommer att ge ett minskat grundvattenflöde, vilket i in tur skulle kunna ha stora effekter på transport av näringsämnen och färskvattentillskott till haven runt Grönland, säger Jens-Ove Näslund.
Det finns ett stort internationellt intresse kring projektet och studien beräknas få bred spridning. För SKB ger försöket på Grönland konkreta insikter i processer som är viktiga för att kunna analysera kärnbränsleförvarets långsiktiga säkerhet under framtida perioder med kallt klimat i Sverige och Forsmark.
– I våra analyser av långsiktig säkerhet för det planerade kärnbränsleförvaret räknar vi bland annat med kommande istider. I det sammanhanget är den nya studien ett viktigt bidrag som ökar vår förståelse kring hur grundvattentrycket på förvarsdjup förändras i takt med att klimatet gör det, säger Jens-Ove Näslund.
Lillemor Claesson Liljedahl är huvudförfattare till artikeln. Hon är doktor i geologi och tidigare anställd på SKB men idag på DHI Sverige. Jan-Olof Selroos, ämnesområdesansvarig inom hydrogeologi på SKB och adjungerad professor på KTH, har också medverkat i studien.
SKB har bedrivit naturvetenskaplig forskning och teknikutveckling i mer än 40 år. Forskningsprogrammet spänner över områden som geologi, hydrologi, kemi, ekologi och klimat.
Nyheter
SKB svetsar kapslar till världens första slutförvar
Publicerad: 16 december 2024
Mervärdesavtalet medfinansierar satsningar för att öka Oskarshamns attraktivitet och säkerställa kompetensförsörjning
Publicerad: 3 december 2024
Mervärdesavtalet finansierar satsningar för att öka Östhammars kommuns attraktivitet
Publicerad: 2 december 2024
Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR
Publicerad: 29 november 2024
Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
Publicerad: 22 november 2024