Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Geologer från Uppsala universitet undersöker förkastningen utanför Bollnäs. Traktorn stampar med hjälp av en tyngd i marken och skapar ljudvågor som studsar tillbaka när de når berget. På så sätt kan forskarna skapa sig en bild av hur berget ser ut. Foto: SKB.

Nya rön om Bollnäsförkastningen

Det var en postglacial förkastning som hittades utanför Bollnäs för några år sedan, men den är äldre än man tidigare trott. Det konstaterar forskare vid Uppsala universitet, som i samarbete med SKB och SGU gjort geofysiska undersökningar i området.

Det var 2012 som Sveriges geologiska undersökning, SGU, vid en laserskanning av markytan upptäckte vad som skulle kunna vara spåren av en stor jordbävning strax utanför Bollnäs. Upptäckten var förvånande eftersom forskarna dittills utgått ifrån att så stora jordbävningar bara förekommit i de nordligare delarna av landet där de riktigt stora förkastningarna finns som Pärvie och Lansjärv.

Under hösten 2014 genomförde forskare vid Geovetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet omfattande undersökningar i området. Redan tidigare hade SGU gjort grävningar i området och konstaterat att det fanns deformationer av jordlagren. Nu ville Uppsalaforskarna ta reda på om även berget under var påverkat, vilket skulle kunna ge bevis på att det faktiskt skett en stor jordbävning.

Förfinade säkerhetsanalyser

Analysen av deras undersökningar är nu klar. Det visar sig att det är en postglacial förkastning men att den är betydligt längre än forskarna först trodde. I stället för 5 kilometer är den 12 kilometer lång och sträcker sig i nord-sydlig riktning. Med största sannolikhet bildades den redan för cirka 1,8 miljarder år sedan och blev sedan reaktiverad vid den senaste istiden, för närmare 10 000 år sedan.

– Det finns nivåskillnader i sedimentlagren, men de underliggande bergbranterna har samma höjd. Det indikerar att förkastningen redan fanns då den senaste isen drog sig undan och att förkastningen hänger ihop med en starkt uppsprucken och vattenförande deformationszon, förklarar Alireza Malehmir, forskare och den som lett undersökningarna i Bollnäs.

De nya rönen påverkar inte SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Däremot innebär de mer kunskap och förståelse för hur skalv genereras i ett istidsscenario.

– Det här betyder att ytterligare en pusselbit är på plats och att vi kan börja se ett tydligare mönster. Resultaten kan vi nu använda för att förfina våra säkerhetsanalyser och beräkningar av seismisk risk. På sikt kan det också, genom att vi minskar osäkerheterna i våra antaganden, hjälpa oss att ytterligare optimera Kärnbränsleförvarets utformning, kommenterar Raymond Munier, chefsgeolog på SKB.

Bollnäs3D-940px

3D-animeringar av undersökningsresultatet. De geofysiska resultaten visar i (a) förkastningsbranten (tolkad från lidar) och det tolkade förkastningsplanet, (b) en seismisk låghastighetszon som indikerar uppsprucket berg runt det tolkade förkastningsplanet, (c) och (d) bergets elektriska ledningsförmåga (mätt med två olika metoder) som tydligt indikerar uppsprucket och eventuellt även vattenförande berg. Klicka på bilden för större bild.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 29 april 2016