Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län.
Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdsprogram för ett mer hållbart samhälle. Myndigheter, företag och organisationer verksamma i länet erbjuds möjlighet att anta hållbarhetslöften om att genomföra åtgärder som ska bidra till de regionala och nationella målen.
Vi ser Länsstyrelsens arbete som angeläget, spännande och i betydande delar helt i linje med våra egna planer och ambitioner. Vi på SKB deltar aktivt och antar fem nya löften för perioden 2024-2028 inom åtgärdsprogrammet för ”Ekosystem – biologisk mångfald”.
— Att utarbeta hållbarhetslöften är ett bra sätt för SKB att få upp frågorna på dagordningen och öka aktiviteten mer. Detta är viktiga frågor för oss och att teckna löften med Länsstyrelsen i Uppsala ger oss möjlighet att samarbeta och få inspiration av andra aktörer som arbetar inom samma områden. Våra tidigare hållbarhetslöften från år 2020, var kopplade till bygget av kärnbränsleförvaret och utger nu villkor för SKB:s kommande byggverksamhet. De nya löften vi nu avger utgör nya åtgärder som vi planerar att utföra utöver detta, säger Maria Johansson, biolog på SKB.
Hållbara ekosystem och stärkt biologisk mångfald
Inom området ”Ekosystem – biologisk mångfald” har SKB valt fem nya åtgärder att arbeta med under perioden 2024–2028; studera hemvändarbeteende samt svampsjukdom hos gölgrodan, öka kännedomen om SKB:s naturvårdande arbete i Forsmark (fältdagar), vidta åtgärder för ökad biologisk mångfald längs vägrenar i Forsmark, effektutvärdering av befintliga faunadepåer i Forsmark och anläggning av nya samt vidta åtgärder för biologisk mångfald på grönytor vid nya fastigheter i Forsmark med etablerad erfarenhet från andra liknande projekt.
— Det här är åtgärder som vi på SKB i Forsmark redan arbetar med och som vi ser kan göra stor skillnad för hållbara ekosystem och stärka den biologiska mångfalden. De flesta har tillkommit på eget initiativ och vi är stolta över det arbetet. Till varje åtgärd har vi sedan kopplat aktiviteter och mål. Jag har också en förhoppning om att kunna knyta kontakter med andra intressenter som jobbar med liknande åtgärder för att utbyta idéer och erfarenheter. Dåtidens Coronaepidemi begränsade möjligheten till nätverkande, och vi ser nu fram i mot att träffa andra aktörer under denna löftesperiod, avslutar Maria.
SKB:s tidigare hållbarhetslöften
I den första omgången av hållbarhetslöften i Uppsala län 2019-23 deltog SKB från och med 2020 inom två av de fyra prioriterade åtgärdsområdena, ”Klimat och energi” med elva hållbarhetslöften, respektive ”Ekosystem och biologisk mångfald” med åtta stycken. En tydlig och medveten satsning från SKB:s sida för en hållbar utveckling där vi infriade många av våra hållbarhetslöften.
Fakta om hållbarhetslöften
Hållbarhetslöften är en frivillig avsiktsförklaring mellan Länsstyrelsen och aktörer i länet med syfte att sedan 2019 och åtminstone till och med 2027 stärka genomförandet av fyra regionala åtgärdsprogram i satsningen ”Färdplan för ett hållbart Uppsala län”: Minskad klimatpåverkan; Ekosystem och biologisk mångfald; Vatten; Samhällsutveckling. Arbetet med löftena är nu inne på den andra omgången och de följs årligen upp av Länsstyrelsen.
Nyheter
SKB svetsar kapslar till världens första slutförvar
Publicerad: 16 december 2024
Mervärdesavtalet medfinansierar satsningar för att öka Oskarshamns attraktivitet och säkerställa kompetensförsörjning
Publicerad: 3 december 2024
Mervärdesavtalet finansierar satsningar för att öka Östhammars kommuns attraktivitet
Publicerad: 2 december 2024
Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR
Publicerad: 29 november 2024
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024