Ny kostnadsberäkning inlämnad

SKB har på reaktorägarnas uppdrag lämnat in en ny kostnadsberäkning som redovisar de återstående kostnaderna för det svenska kärnavfallsprogrammet.

Det är reglerat i finansieringsförordningen att uppdaterade kostnadsberäkningar för kärnavfallsprogrammet ska upprättas återkommande vart tredje år och lämnas till Riksgälden.

Tillståndshavarna för den svenska kärnkraften tar ansvar för samtliga kostnader för det svenska kärnavfallsprogrammet, vilket omfattar avveckling och rivning av de svenska kärnkraftverken, samt hantering och slutförvaring av kärnavfallet och det använda kärnbränslet.

Sedan den senaste kostnadsberäkningen, Plan 2019, har flera viktiga milstolpar nåtts som har stor betydelse för SKB:s verksamhet. Regeringen har fattat beslut om slutförvarssystemet för använt kärnbränsle och om utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

– Efter de positiva regeringsbesluten finns mer konkreta förutsättningar och tidsramar för det återstående arbetet. Detta återspeglas i den nya kostnadsberäkningen. Å andra sidan dröjde regeringsbesluten längre än vad som väntades i tidigare prognoser och förskjutningen av tidplanerna i sin helhet återspeglas också i den nya planeringskalkylen, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Därutöver har det tagits höjd för de steg som återstår i den fortsatta tillståndsprocessen, vilket ytterligare förskjuter tidsplaneringen i sin helhet. Idrifttagningen av Kärnbränsleförvaret och Inkapslingsanläggningen har senarelagts och är något som ger konsekvenser även för andra verksamheter.

Det sammantagna resultatet av årets kalkylarbete ger därför en återstående grundkostnad om 124,1 miljarder kronor (kostnader från och med 2024, prisnivå januari 2022) för det svenska kärnavfallsprogrammet. Motsvarande belopp i kalkylen från 2019 är 110,0 miljarder kronor (kostnader från och med 2021 i prisnivå januari 2021).

Riksgälden granskar det inlämnade materialet, som sedan ligger till grund för vilka avgifter kärnkraftsbolagen ska betala in till Kärnavfallsfonden. Det är regeringen som beslutar om nivån på avgifterna samt på de säkerheter som tillståndshavarna ställer ut. Vid augusti månads slut fanns 73 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden. Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från kärnkraftsbolagen, dels genom framtida avkastning från fonden.

Fram till idag har cirka 64 miljarder kronor redan investerats i forskning och utveckling, uppförande och drift av anläggningarna Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, Clab, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, och SKB:s transportsystem.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 30 september 2022