Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Nästa steg efter regeringsbeslutet

Regeringens beslut om SKB:s slutförvarssystem är inte det sista steget i tillståndsprocesserna. Ärendet går nu tillbaka till Mark-och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, som ska sätta detaljerade villkor för den kommande verksamheten.

Peter Selting, chef för säkerhet, kvalitet och miljö

– Vi ser fram emot att komma vidare till nästa steg i processen. Nu är det många detaljer som ska granskas och godkännas under kommande år, både i domstolen och i den stegvisa prövningen hos Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.

Efter regeringens beslut om tillåtlighet enligt miljöbalken är det Mark- och miljödomstolen som ställer villkor för anläggningarna. Det sker genom en villkorsförhandling och därefter fastställs villkoren i en dom.

På motsvarande sätt är det Strålsäkerhetsmyndigheten som beslutar om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen och strålskyddslagen efter regeringsbeslut.

SSM fortsätter också att stegvis pröva om SKB uppfyller gällande krav på strålsäkerheten. Det innebär att SKB måste ta fram nya säkerhetsredovisningar inför byggstart, provdrift, rutinmässig drift samt avveckling och förslutning. Dessa måste godkännas av SSM innan nästa steg kan påbörjas.

Under alla skeden i anläggningarnas livscykel bedriver myndigheten dessutom tillsyn som rör såväl strålsäkerhet under drift som långsiktig säkerhet.

För respektive anläggning krävs även att berörd kommun beslutar om detaljplan och bygglov. I och med ändringarna som gjordes i kärntekniklagen år 2020 är det tydliggjort att staten övertar ansvaret för slutförvar som slutligt förslutits. Samtidigt infördes det i lagen att ett särskilt regeringstillstånd också krävs för förslutningen.

Johan Hedlund, chef för SKB:s projektavdelning

SKB:s byggprojekt kommer att innebära stora investeringar, särskilt i berörda kommuner och regioner. Sammantaget kommer SKB att investera cirka 19 miljarder kronor, främst inom byggsektorn, bergarbeten och installationer. Det beräknas ta cirka tio år att bygga Kärnbränsleförvaret.

– Nu blir det full fart framåt för att vara redo att börja bygga när alla tillstånd är på plats. Det kommer att bli en ny, intensiv och rolig period i SKB:s historia. Det är nu vi ska slutföra vårt uppdrag att ta hand om det svenska kärnavfallet, säger Johan Hedlund, chef för SKB:s projektavdelning.

Nyheter

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
SKB:s kommunikationschef, Anna Porelius förklarar vad detta handlar om och innebär för SKB.

Publicerad: 19 augusti 2024

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Publicerad: 27 januari 2022