Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Milstolpe passerad för slutförvaret för långlivat avfall

Slutförvaret för långlivat avfall är det förvar som planeras att tas i drift sist av SKB:s tre slutförvar. En milstolpe har nu passerats i och med att en säkerhetsvärdering av förvarskonceptet blivit klar.

Vid sidan av utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall och bygget av ett framtida kärnbränsleförvar planerar SKB även ett slutförvar för långlivat avfall, SFL. Där ska låg- och medelaktivt avfall som klassas som långlivat slutförvaras. Det här förvaret blir sist ut av SKB:s förvar. Det blir dessutom minst av de tre förvaren och kommer att rymma endast 16 000 kubikmeter avfall.

Säkerheten i förvaret

SKB har tidigare tagit fram ett förslag till utformning av SFL. Sedan 2015 har SKB:s experter arbetat med en säkerhetsvärdering av förslaget och resultaten är positiva, berättar Jenny Brandefelt som varit projektledare för säkerhetsvärderingen.

Jenny Brandefelt, som varit projektledare för säkerhets-värderingen av SFL. Foto: SKB.

– SFL måste vara säkert under en lika lång tidsperiod som Kärnbränsleförvaret, och vi har nu visat att det föreslagna konceptet har möjlighet att uppfylla myndigheternas krav på säkerhet efter förslutning – förutsatt att platsen och förvarets barriärer har lämpliga egenskaper, säger hon.

Förvarskonceptet går ut på att två bergssalar byggs på cirka 500 meters djup i urberget. En del byggs med betongbarriärer. Där placeras metalliskt avfall, till exempel härdkomponenter och styrstavar från kokvattenreaktorer som blivit bestrålade inne i reaktortanken. Annat långlivat avfall, exempelvis historiskt avfall från tidig kärnteknisk forskning, placeras i en förvarsdel som återfylls med bentonitlera.

Bygger vidare på befintlig kunskap

Säkerhetsvärderingen som gjorts är inte en fullständig säkerhetsanalys men baseras på samma metodik som säkerhetsanalyserna för Kärnbränsleförvaret och SFR. Eftersom platsen för SFL inte är bestämd ännu finns inga platsdata att använda sig av. SKB:s experter har därför nyttjat befintlig kunskap och data från SKB:s tidigare platsundersökningar.

Förvarskonceptet som utvärderats innebär att SFL byggs på cirka 500 meters djup och består av två bergssalar.

– Säkerhetsvärderingen är en viktig milstolpe i utvecklingen av SFL och med hjälp av den kan vi gå vidare och planera det fortsatta arbetet, berättar Jenny Brandefelt.

Nästa steg i utvecklingen av förvaret blir att vidareutveckla konceptet och utarbeta detaljer för förvarets utformning. En platsvalsprocess ska också genomföras. SKB planerar en stegvis process som bygger på kunskap och erfarenheter från tidigare platsvalsprocesser. Den kommer att ske i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten och berörda kommuner.

SFL kommer att tas i drift sist av SKB:s tre förvar. En stor del av det långlivade avfallet uppstår vid rivning av kärnkraftsreaktorer. Avfallet kommer att mellanlagras fram tills SFL tas i drift, vilket kan ske någon gång i mitten av detta sekel.

mer information

Säkerhetsvärderingen för SFL presenteras i en huvudrapport och fem huvudreferenser, samt 20 underlagsrapporter där beräkningar och fördjupade analyser redovisas för respektive område. Rapporterna är på engelska.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 6 februari 2020