Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.
Lägesrapport från grod-hotellet i Forsmark
Hallå där, Sara Nordén, SKB:s platsekolog i Forsmark. I våras byggde SKB en övervintringsplats för gölgrodorna i Forsmark.
Hur har det gått? Har grodorna börjat flytta in?
– Det är svårt att säga hur många som faktiskt checkat in. Det har varit rätt varmt och skönt ute, så de kanske dröjer sig kvar längre än normalt i gölarna. I vanliga fall brukar de börja vandra upp till sina vinterkvarter i slutet av augusti. Viloperioden sträcker sig från oktober till april.
Hur vet ni att de kommer att trivas?
– Ja, det vet vi ju inte säkert. Hotellet är ett röse som består av sand, grus, stenar, gamla kvistar och jord, precis en sådan hemmiljö som grodorna borde tycka om. Vi funderar just nu över hur vi ska kontrollera att de verkligen checkar in. Vi skulle ju gärna vilja ha bevis i någon form, gärna bildbevis, men förmodligen är det lättare att få det i vår när de är på väg ut igen. Då vet vi säkert att de varit där över vintern.
Varför är gölgrodan viktig för SKB?
– Gölgrodan står på den nationella rödlistan och är skyddad enligt artskyddsförordningen. Den förekommer i en av de gölar som SKB måste fylla igen när vi börjar bygga Kärnbränsleförvaret i Forsmark. SKB har därför åtagit sig att skapa nya livsmiljöer åt grodorna. Vi har bland annat grävt först fyra och sedan ytterligare två nya gölar åt dem. Förhoppningen är att grodorna självmant ska flytta dit, göra sig hemmastadda och börja föröka sig. Den nya övervintringsplatsen ligger i nära anslutning till de gölarna.
Nyheter
Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
Publicerad: 22 november 2024
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
Publicerad: 24 oktober 2024
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024