Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Historiskt avfall i SFR tas upp

SKB planerar att ta upp historiskt, radioaktivt avfall från SFR i Forsmark innan anläggningen byggs ut. Syftet är att kontrollera innehållet och vid behov paketera om det innan det deponeras på nytt. Detta har SKB i dag meddelat Strålsäkerhetsmyndigheten.

Bakgrunden är att en typ av historiskt avfall i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, eventuellt inte uppfyller kraven på slutförvaring. Det handlar om äldre avfall från försvaret, sjukvården och kärnforskning, som i vissa fall kan ha felaktig dokumentation. Sedan en längre tid har det därför stått klart att berörda containrar med avfall ska tas upp, kontrolleras och sedan deponeras på nytt. SKB har nu tagit ställning till om avfallet ska tas upp före eller efter utbyggnaden av SFR.

Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö. Foto: Gabriel Liljewall.

– Vi gör nu bedömningen att det är bättre att ta upp det historiska avfallet innan utbyggnaden. En fördjupad analys visar att det är logistiskt möjligt. Vi förkortar samtidigt mellanlagringstiden i SFR och får kompletterande information som underlättar konstruktionen av framtida anläggningar, säger Peter Selting, chef för SKB:s avdelning för säkerhet, kvalitet och miljö.

Ett återtag innan utbyggnaden gör det möjligt att tidigare få tillgång till data från de kontroller av avfallet som kommer att ske hos mottagarna i Studsvik. Dessa data kommer SKB senare att använda i kommande säkerhetsanalyser, både för SFR och för SFL, Slutförvaret för långlivat radioaktivt avfall.

En förutsättning för att ta upp avfallet ur SFR är att mottagarna av avfallet har upprättat de mellanlager som krävs för hanteringen. Dialog har förts mellan SKB och mottagarna så att förberedelser kan inledas under nästa år.

– Vi ser att vi kommer att kunna hantera logistiken i befintligt SFR och sedan tillfälligt förvara det avfall vi tar upp, innan vi transporterar containrarna på ett säkert sätt till Studsviksområdet, där de ska hanteras, mellanlagras och kontrolleras, säger Peter Selting.

Fakta

Bakgrund

Svafo genomförde för några år sedan ett projekt där man röntgade lågaktivt avfall som paketerats i Studsvik på 1970- och 1980-talen. Det kunde då konstateras att ett antal fat innehöll vätska, till exempel lösningsmedel. Vätskeformigt avfall är inte tillåtet i SFR och SKB informerades om att det kan finnas fat med liknande problematik i.

Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR

SFR har funnits i drift sedan 1988. Det mesta av avfallet som förvaras i SFR är driftavfall från de svenska kärnkraftverken, till exempel filter och olika verktyg eller skyddskläder. Men även radioaktivt avfall från sjukvården, forskningen och industrin förvaras här. Planering pågår för att anläggningen ska byggas ut för att kunna ta emot rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken.

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 30 november 2020