Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.

Hallå där …

Anna Porelius, kommunikationschef på SKB. Foto: Lasse Modin.

”Föreslagen kostnadsökning är orimlig”

Hallå där, Anna Porelius, kommunikationschef på SKB. Riksgälden reagerar på en skrivelse som SKB har skickat till regeringen.

Vad handlar den här skrivelsen om?

– Kärnkraftverken står för samtliga kostnader för det svenska kärnavfallsprogrammet och vart tredje år redovisar vi vilka kostnader som återstår. Strålsäkerhetsmyndigheten har granskat SKB:s kostnadskalkyler under många år. När nu Riksgälden tar över denna uppgift, vill de höja ersättningen med 300 procent. Från dagens 12,5 miljoner som Strålsäkerhetsmyndigheten använt, till 40 miljoner kronor. Medlen i Kärnavfallsfonden tillhör kärnkraftverken och därför har vi synpunkter när Riksgälden vill ha en så hög ersättning. Med tanke på att SKB ska bedriva verksamhet i ytterligare 70 år, har det stor betydelse hur stora årliga uttag som görs.

Ni säger att det är orimligt och oacceptabelt.

– Ja, vi ifrågasätter det rimliga i den föreslagna kostnadsökningen. De medel kärnkraftsbolagen fonderar ska täcka kostnaderna för det svenska kärnavfallsprogrammet. Vi är måna om att hushålla med fondens medel och har därför uppmärksammat detta.

– Som en jämförelse har SKB två heltidsanställda som sammanställer vår kostnadskalkyl och Riksgälden önskar ha 12 heltidsanställda för att granska arbetet. Det har vi reagerat emot. Vi har också frågor kring omfattande OH-kostnader, konsultkostnader och osäkerhetspåslag.

Kan SKB och kärnkraftsbolagen ha åsikter på Riksgäldens myndighetsutövande?

– Vi har inga synpunkter på själva tillsynen, utan vi reagerar på kostnadsökningen som sådan.

Ni föreslår att kärnkraftsbolagen ska få utse en revisor som ska ges möjlighet att revidera Riksgäldens användning av fondmedel. Hur tänker ni där?

– Vi tycker att det är rimligt att kärnkraftsbolagen får möjlighet att revidera användningen av fondmedel för att säkerställa effektivitet och transparens. Samma självklara krav som vi ställer på oss själva.

Riksgäldens generaldirektör Hans Lindblad säger i SvD att han ska kalla till möte.

– Vi har ännu inte blivit inbjudna till möte, men vi ser fram emot en fortsatt dialog med Riksgälden.

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 21 november 2018