Denna text är äldre än 3 år och kan innehålla inaktuell information.

Granskningen fortsätter även efter regeringsbeslut

SKB väntar på ett ja från regeringen att få börja bygga Slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Men ett ja betyder inte att granskningsprocessen är avslutad. Flera kontrollstationer återstår på vägen mot förslutning om cirka 70 år.

När regeringen har fattat sitt beslut om tillstånd enligt kärntekniklagen och tillåtlighet enligt miljöbalken ska myndigheterna – Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, och mark- och miljödomstolen, MMD – fastställa villkor för verksamheten, vilket sker i två parallella spår.

MMD fastställer villkor

Efter regeringsbeslut återlämnas ansökan till mark- och miljödomstolen som fortsätter att handlägga ärendet genom remisshantering. SKB har sedan tidigare haft långtgående diskussioner med bland andra de berörda kommunerna, länsstyrelserna och Naturvårdsverket som resulterat i förslag till framtida villkor för den sökta verksamheten.

– Både domstolen och SSM kommer att ställa villkor för vår verksamhet, dessa villkor omfattar krav för uppförande, drift och förslutning, säger Peter Selting, chef för avdelning Säkerhet, kvalitet och miljö på SKB.

Efter en eventuell skriftväxling bestämmer domstolen tid för huvudförhandling. När den är genomförd meddelar myndigheten dom och de villkor som ska gälla för verksamheten.

SSM granskar i flera steg

SSM fortsatta prövning enligt kärntekniklagen sker stegvis. Första steget, efter eventuella beslut från SSM om tillkommande villkor, är att SKB tillsänder SSM en preliminär säkerhetsredovisning som en del i ansökan om att uppföra anläggningen. I ansökan måste SKB visa att man har förmåga att uppföra, driva, avveckla och försluta anläggningen på ett från strålsäkerhetssynpunkt säkert sätt. Företaget måste också redovisa planer för utveckling av säkerhetsredovisningen inför senare steg i prövningen (start av provdrift och start av rutinmässig drift), program för fortsatta detaljundersökningar och kommande forskning och teknikutveckling.

Under alla skeden i anläggningens livscykel bedriver myndigheten tillsyn vad beträffar såväl strålsäkerhet under drift som långsiktig strålsäkerhet.

– SKB ska bygga och driva en säker anläggning som uppfyller de högt ställda kraven kopplat mot säkerhet efter förslutning. Det är så vi ska omhänderta det använda kärnbränslet, kommenterar Peter Selting.

Nyheter

SKB svetsar kapslar till världens första slutförvar
SKB ska svetsa kapslar till det finska slutförvaret för använt kärnbränsle. Ett avtal har slutits mellan SKB och den finska motsvarigheten Posiva Oy där SKB ska svetsa bottnarna till de finska kapslarna. Arbetet påbörjas under 2025 i SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn.

Publicerad: 16 december 2024

Mervärdesavtalet medfinansierar satsningar för att öka Oskarshamns attraktivitet och säkerställa kompetensförsörjning
Den 2 december fattade styrgruppen för Mervärdesavtalet beslut om att medfinansiera en satsning för att öka attraktiviteten i Oskarshamn. Insatsen omfattar sammanlagt 170 miljoner kronor och ska stärka förutsättningarna för kompetensförsörjning samt utveckla och synliggöra Oskarshamns attraktivitet …

Publicerad: 3 december 2024

Mervärdesavtalet finansierar satsningar för att öka Östhammars kommuns attraktivitet
Den 2 december fattade styrgruppen för Mervärdesavtalet beslut om att finansiera satsningar på drygt 13 miljoner kronor i Östhammars kommun. Insatserna ska stärka förutsättningarna för att bibehålla och utveckla kommunens attraktivitet för boende och besökare. Beslutet i styrgruppen omfattar fem oli…

Publicerad: 2 december 2024

Bergarbeten kan påbörjas i utbyggnaden av SFR
SKB har i dag fått tillstånd att påbörja bergarbeten i utbyggnaden av slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Tillståndet meddelades av Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Publicerad: 29 november 2024

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

Publicerad: 1 april 2021