Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Granskning av inkapsling påbörjad

Strålsäkerhetsmyndigheten har konstaterat att SKB:s ansökan om tillstånd för att få bygga en inkapslingsanläggning i Oskarshamn innehåller vad som krävs för att granskningen ska kunna påbörjas. Nu skickas ansökan ut på remiss.

Inkapslingsanläggningen är en del av hela slutförvarssystemet för det använda kärnbränslet. Den är tänkt att ligga i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. I inkapslingsanläggningen kommer det använda kärnbränslet att kapslas in inför slutförvaringen som ska ske vid det planerade Kärnbränsleförvaret i Forsmark.

Inledande bedömning

Det som har skett nu är att Strålsäkerhetsmyndigheten klarat av den första inledande bedömningen och kan gå vidare med sakgranskningen. Något som gläder Olle Olsson, ansvarig för Kärnbränsleprojektet på SKB.

– Det är bra att man har kommit så här långt, att man har konstaterat att ansökan är formellt komplett och innehåller alla de dokument som krävs för att den ska kunna granskas.

Strålsäkerhetsmyndigheten ska nu göra mer ingående analyser och bedömningar av underlaget till ansökan. Samtidigt skickar myndigheten också SKB:s ansökan på remiss. Miljöorganisationerna, universitet och högskolor, kommunen och länsstyrelsen samt andra myndigheter ska få säga vad de tycker. Remissyttranden ska ha kommit in senast första juni nästa år.

På remiss

Ansökan om tillstånd för att få bygga själva Kärnbränsleförvaret i Forsmark gick på remiss redan i våras. Ansökan för både inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret, lämnades in till myndigheterna av SKB 16 mars 2011. Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare bedömt att den kommer att ta mellan två och fyra år att granska.
Parallellt med den prövning som genomförs av Strålsäkerhetsmyndigheten enligt kärntekniklagen görs också en prövning av Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 3 november 2011