Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Det svenska systemet för att ta hand om radioaktivt driftavfall och använt kärnbränsle – såväl befintliga anläggningar som planerade.

Fortsatt forskning och utveckling

De fortsatta insatserna som beskrivs i Fud-program 2016, fokuserar på de närmaste sex åren och syftar till att bygga de återstående delarna av det svenska systemet: Kärnbränsleförvaret med tillhörande inkapslingsdel vid mellanlagret Clab, utbyggnad av SFR för slutförvaring av rivningsavfall och ett slutförvar för långlivat avfall, SFL.

För det använda kärnbränslet planeras insatser inom teknikområdet som bland annat rör utformning av Kärnbränsleförvaret samt konstruktion, tillverkning och installation av förvarets komponenter. Det handlar till exempel om ta fram industriellt anpassade produktionssystem för kapslar och buffertmaterial liksom uppdatera metoder för tunnelproduktion. Fortsatt utveckling krävs för kontroll och provning av slutförvarets barriärer och komponenter. Här ingår även att ta fram metoder och instrument för kontroll av slutförvaret och förvarsplatsen, där ett exempel är metoder för detaljundersökningar av berget.

Nya behållare

För det låg- och medelaktiva avfallet handlar utvecklingsinsatserna främst om utbyggnaden av SFR, exempelvis ska en betong för konstruktion av kassuner i bergssalen för medelaktivt avfall utvecklas. Utvecklingsarbete planeras även för att ta fram behållare och transportbehållare för långlivat avfall och för kortlivat rivningsavfall.

Insatser görs också för att öka den vetenskapliga förståelsen för de processer som påverkar slutförvaren. För Kärnbränsleförvaret och SFR-utbyggnaden har SKB redan i samband med tillståndsansökningarna visat att förvaren uppfyller kraven på säkerhet efter förslutning. Vidare insatser görs för att stärka den vetenskapliga grunden vid framtida säkerhetsanalyser och i vissa fall minska pessimistiska antaganden som gjorts och därmed öka säkerhetsmarginalen. Exempel på viktiga frågeställningar finns inom områden som avfallets egenskaper, sulfidkorrosion i slutförvarsmiljö, kemisk erosion av bentonitbufferten, effekter av framtida jordskalv och egenskaper hos cementbaserade material i slutförvarsmiljö. Även inom områden som ytekosystem och klimatrelaterade processer planeras fortsatta forskningsinsatser.

SKB fortsätter att bevaka utvecklingen inom andra metoder såsom slutförvaring i djupa borrhål och fortsätter sitt deltagande i arbeten kring bevarande av information och kunskap genom generationer.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 3 oktober 2016