Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Ett steg närmare svenskt slutförvar av kärnbränsle

Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten har nu kungjort Svensk Kärnbränslehanterings, SKB:s, ansökningar om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Ansökningarna lämnades in år 2011 och kungörelsen innebär att granskningen fortsätter och går in i nästa fas.

Under våren kommer Mark- och miljödomstolen att skicka ansökan enligt miljöbalken på remiss till berörda myndigheter, organisationer och sakägare som får möjlighet att lämna synpunkter i sak. Därefter prövas ärendet enligt miljöbalken i en huvudförhandling, som är planerad till slutet av året.

Strålsäkerhetsmyndigheten prövar ansökan enligt kärntekniklagen. De två prövningarna pågår parallellt och enligt respektive myndighets tidsplan kommer yttranden i ärendet att lämnas till regeringen under första halvåret 2017.

Christopher Eckerberg, porträtt

Christopher Eckerberg

– Kungörelsen är en viktig milstolpe för SKB. Det är ytterligare ett steg på vägen att fullfölja vårt uppdrag att på ett långsiktigt säkert sätt ta hand om det använda kärnbränslet. 2016 och 2017 blir viktiga år för det svenska kärnavfallsprogrammet, säger Christopher Eckerberg, vd Svensk Kärnbränslehantering AB.

Mer information om tillståndsprocessen och respektive prövning hittar du här.

Bakgrund

Arbetet med ett slutförvaret för det svenska använda kärnbränslet har en lång historia. SKB:s forskning och teknikutveckling har pågått i över 30 år, parallellt med arbetet med att finna en plats. SKB har genomfört förstudier i åtta kommuner och platsundersökningar 2002-2007 i två kommuner. 2009 valdes Forsmark som en lämplig plats och ansökan om att få bygga ett slutförvar där lämnades in 2011. Mark- och miljödomstolen samt Strålsäkerhetsmyndigheten planerar att yttra sig till regeringen 2017. Regeringen tillfrågar Östhammar som har vetorätt när det gäller slutförvaret och Oskarshamn vetorätt i frågan om inkapslingsanläggningen innan de fattar beslut. Därefter ställer myndigheterna villkor på verksamheten.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 29 januari 2016