Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning – det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram.
Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Teknikcenter i samband med att vi skänkte en industrirobot dit för något år sedan kan SKB nu få hjälp med ett arbete som vi själva inte hade haft resurser till.
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman heter eleverna som under sina åtta veckors praktik inom ramen för Lärande i Arbete, LIA, arbetar med att konstruera den automatiserade kamerahållaren. Kamerahållaren är avsedd att användas när SKB:s geologer kartlägger berget under utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Efter varje sprängning ska det nya tunnelavsnittet fotograferas med utrustningen. Genom att digitalt bearbeta fotografierna kan en 3D-modell av tunneln skapas, vilket möjliggör kartering av berget med hjälp av datorer i stället för att utföra kartering på plats. Detta sparar flera timmar av värdefull tid.
Handledaren Heikki Laitinen, som är senior utvecklingsingenjör på SKB:s teknikavdelning, träffade eleverna när de påbörjade sitt uppdrag och förklarade då vad syftet med arbetet var och vilka resultat som vi förväntade oss att de skulle uppnå.
— De fick även en kort introduktion till den utrustning som vi har utvecklat för att genomföra vad vi kallar POC, Proof Of Concept. Detta gav dem en djupare förståelse för uppgiften och vilka funktioner utrustningen måste ha. Vi har planerat in veckovisa uppföljningar där Adam och Nicolas redovisar var de befinner sig i processen och då har de även möjlighet att ställa frågor, förklarar Heikki.
Vad är det då de ska göra? Jo, de ska 3D-printa en specialhållare som ska monteras på det stativ som kommer att användas för fotogrammetriutrustningen. Hållaren ska automatiskt, med hjälp av motorer, kunna både roteras och vinklas utifrån tunnlarnas unika geometri. Utifrån POC-modellen som de fick se under introduktionsbesöket på Äspölaboratoriet ska de tillverka en mindre modell av utrustning.
— De ska helt enkelt gå från vår POC till en liten och robust hållare som tål att hanteras av geologerna i berget.
Heikki berättar att eleverna har jobbat på bra. Ett utkast av den första prototypen var klar redan efter en vecka. Nu återstår förbättringar av designen innan de kan 3D-printa den hållare som ska kunna användas. Denna kommer att tillverkas i en stöttålig kolfiberförstärkt nylon. Att man väljer att 3D-printa utrustningen beror kort sagt på att det är en snabb metod för prototyputveckling. Allting blir exakt som man vill ha det och man slipper oftast den extra bearbetning som hade behövts om hållaren skulle tillverkats med traditionell teknik.
— Med 3D-utskrifter kan man tillverka mycket komplicerade geometrier, säger Heikki och berättar att 3D-printning i metall är en av de starka kandidaterna för framtidens tillverkningsindustri.
I mitten av juni ska den slutgiltiga hållaren levereras och innan den kan användas i SFR ska den testas nere i Äspölaboratoriets tunnel.
— Det är roligt att hjälpa ungdomar, speciellt när de är så intresserade som dessa är. Och vilken perfekt tajming det blev! Vi hade precis konstaterat att vi själva inte hade resurser för att hinna vidareutveckla den automatiserade kamerahållaren och som en blixt från en klar himmel fick vi den hjälp vi behövde, avslutar Heikki.
Nyheter
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
Publicerad: 24 oktober 2024
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024
Sveriges Radio Ekot rapporterar om det historiska avfall som behöver tas upp från SFR
Publicerad: 19 augusti 2024