Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Tobias de Pessemier (tv) och Tobias Berger belönades för sitt miljöarbete. Foto: Eva Häll, SKB.

Eldsjälar fick miljöpris

Det blev två riktiga eldsjälar som i år fick dela på Äspö Miljöforskningsstiftelses stora pris. Utdelningen skedde i Kalmar häromkvällen.

Prissumman är på 100 000 kr och tilldelas en eller flera personer, företag eller organisationer i Kalmar län som under året bidragit till ett ökat miljöengagemang.

I år valde stiftelsen att uppmärksamma andelsjordbruk och fluorforskning.

Tobias de Pessemier och Sarah Prekler fick priset för att de driver gården Stackvallen, ett ekologiskt så kallat andelsjordbruk med grönsaksodling i Bråbygden. Deras arbete har bidragit till att boende i området fått tillgång till ett hundratal sorter av närproducerade och korttransporterade grönsaker under hela växtsäsongen.

Ett erkännande

Tobias Berger belönades för sin forskning om hur fluor förekommer och transporteras i såväl lösa jordlager som i det fluorhaltiga urberget i Laxemarsområdet i Oskarshamns kommun. Han har också undersökt hur förekomster av fluor i grundvatten kan vara en hälsorisk för hushåll med enskilda brunnar.

– Det känns otroligt stort att få det här priset. Det är ett erkännande att det man lagt ner sin själ i under många år kan komma till nytta för många. Inte bara i Sverige, utan också i andra delar av världen, kommenterade Tobias Berger priset.

Fakta

Äspö Miljöforskningsstiftelse

Stiftelsen stödjer utbildning och forskning på miljöområdet och anordnar i detta syfte symposier och konferenser med tema hämtade från miljö och närbesläktade områden som till exempel geologi och hydrogeologi. Stiftelsen arbetar i nära kontakt med SKB:s Äspölaboratorium och forskningsplattformen Nova FoU. Stiftare är Elajo Invest AB, Regionförbundet i Kalmar län, Oskarshamns kommun och SAFT AB.

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk är en företeelse som blivit alltmer populär på senare tid. Det går ut på att kunderna får prenumerera på de grönsaker som odlas på gården. På så sätt delar de den ekonomiska risken med producenterna, som också vet att de får avsättning för sina produkter.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 23 november 2016