Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Tobias de Pessemier (tv) och Tobias Berger belönades för sitt miljöarbete. Foto: Eva Häll, SKB.

Eldsjälar fick miljöpris

Det blev två riktiga eldsjälar som i år fick dela på Äspö Miljöforskningsstiftelses stora pris. Utdelningen skedde i Kalmar häromkvällen.

Prissumman är på 100 000 kr och tilldelas en eller flera personer, företag eller organisationer i Kalmar län som under året bidragit till ett ökat miljöengagemang.

I år valde stiftelsen att uppmärksamma andelsjordbruk och fluorforskning.

Tobias de Pessemier och Sarah Prekler fick priset för att de driver gården Stackvallen, ett ekologiskt så kallat andelsjordbruk med grönsaksodling i Bråbygden. Deras arbete har bidragit till att boende i området fått tillgång till ett hundratal sorter av närproducerade och korttransporterade grönsaker under hela växtsäsongen.

Ett erkännande

Tobias Berger belönades för sin forskning om hur fluor förekommer och transporteras i såväl lösa jordlager som i det fluorhaltiga urberget i Laxemarsområdet i Oskarshamns kommun. Han har också undersökt hur förekomster av fluor i grundvatten kan vara en hälsorisk för hushåll med enskilda brunnar.

– Det känns otroligt stort att få det här priset. Det är ett erkännande att det man lagt ner sin själ i under många år kan komma till nytta för många. Inte bara i Sverige, utan också i andra delar av världen, kommenterade Tobias Berger priset.

Fakta

Äspö Miljöforskningsstiftelse

Stiftelsen stödjer utbildning och forskning på miljöområdet och anordnar i detta syfte symposier och konferenser med tema hämtade från miljö och närbesläktade områden som till exempel geologi och hydrogeologi. Stiftelsen arbetar i nära kontakt med SKB:s Äspölaboratorium och forskningsplattformen Nova FoU. Stiftare är Elajo Invest AB, Regionförbundet i Kalmar län, Oskarshamns kommun och SAFT AB.

Andelsjordbruk

Andelsjordbruk är en företeelse som blivit alltmer populär på senare tid. Det går ut på att kunderna får prenumerera på de grönsaker som odlas på gården. På så sätt delar de den ekonomiska risken med producenterna, som också vet att de får avsättning för sina produkter.

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 23 november 2016