Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Två som är glada över att vara halvvägs uppe. Foto: SKB.

Äspöloppet – en gångbar utmaning

Så snabbt som möjligt uppför backen i Äspölaboratoriet, från 450 meters djup. Den 30 november var det dags för Äspöloppet igen – en tradition sedan 1996.

Av de 80 personer som var föranmälda den här gången så var det åtminstone en, som när han vaknande på morgonen, inte var medveten om att han skulle medverka i någon löpartävling. Det som väntade honom och de andra löparna är något annorlunda mot de flesta andra lopp – här pratar vi om att springa i 14 procents uppförslutning, nästan hela vägen i 3,5 km.

Att det är en annorlunda upplevelse kan Monica Svensson från Växjö intyga. Hon sprang för andra gången, första gången var för nio år sedan. Monica har deltagit tre gånger i friidrotts-VM i gång och innehade under tio år världsbästatiden på 50 km gång så hon har lite att jämföra med.

Syskonen Monica och Christer Svensson samt nr 97 Ulf-Peter Sjöholm. Foto: SKB.

– Det är ett tufft lopp men roligt och annorlunda, man ligger ju på en hög ansträngning redan från start och det behåller man hela loppet. Men jag är ju van att anstränga mig, jag plockade jättemånga. Det är ju roligt, en mental kick, säger hon.

Monica sprang så bra att hon kom på en andraplats i damernas tävling, slagen av Emelie Rickardsson Braf som vann på 23:25.

Lyckligt ovetande

Även Monicas storebror Christer Svensson var med. Det var han som inte var medveten om att han skulle springa loppet när han vaknade på lördagen. Äspöloppet var en 50-årspresent och det var först en timme före start som han fick veta om det. Christer har även han tävlat i gång och brukar enligt egen utsago säga att han var näst bäst av herrarna i Sverige under några år, endast lillebror Fredrik var bättre. Trots det var han bara tredje bäst i familjen eftersom att lillasyster Monica också var bättre än honom.

– Jag hade tänkt vara med när loppet var nystartat för en tjugo år sedan men det var fulltecknat något år och sedan har jag förträngt det. Det var mina klubbkamrater som anmälde mig så det här var inte planerat alls, jag körde ett pass på 22 km i går i blåst och snöstorm. Det var först när jag såg skylten Äspölaboratoriet som jag förstod vad det handlade om. Jag siktade på att göra en så bra tid som möjligt och slå killarna i första heatet.

Christer gick i mål först i det andra heatet på 22:38, vilket var den tionde bästa tiden totalt.

Bästa tid hade Gustav Runefors som sprang på 18:22 på i det första heatet, vilket gjorde att han vann med 5 sekunders marginal till klubbkamraten Axel Granqvist.

______________________________________________________________

Äspölaboratoriet är en av SKB:s forskningsanläggningar och är belägen strax norr om Oskarshamn. Här sker en del av forskningen och teknikutvecklingen inför slutförvaring av det använda kärnbränslet. Äspöloppet arrangeras årligen av föreningen Oskarshamns SK i samarbete med SKB.

Mer information

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 3 december 2019