Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Olle Olsson, direktör på SKB, är den som hållit ihop arbetet med kompletteringen när det gäller Clink-anläggningen. Foto: Curt-Robert Lindqvist

Ansökan om mellanlagring och inkapsling kompletteras

SKB har lämnat in en större komplettering av ansökan om Clink-anläggningen till Strålsäkerhetsmyndigheten. Det handlar om mellanlagret Clab som i framtiden även ska få en inkapslingsdel. Den nya anläggningen anpassas nu till nya krav, bland annat som en följd av händelserna i Fukushima.

I mellanlagret Clab i Oskarshamn förvaras använt kärnbränsle från de svenska kärnkraftverken i stora vattenbassänger. Innan kärnbränslet därefter tas till ett framtida kärnbränsleförvar i Forsmark ska det placeras i kopparkapslar. Detta är tänkt att ske i en ny separat del av anläggningen, en så kallad inkapslingsdel. När förändringen är klar kommer hela anläggningen (för både mellanlagring och inkapsling) att få det nya namnet Clink.

SKB lämnade redan 2006 in en ansökan om tillstånd för förändringen och bygget av inkapslingsdelen. Ansökan kompletterades 2009 och 2011.
Men mycket har hänt sedan dess.

– I grund och botten handlar det här om att vi har fått en förändrad kravbild. Det finns bland annat lärdomar att dra från det som hände i Fukushima som vi måste ta hänsyn till. Vi ville också ta ett helhetsgrepp och få till en enhetlig redovisning av hela anläggningen, säger Olle Olsson, direktör på SKB.

Tjockare väggar

SKB föreslår bland annat att konstruktionen förändras jämfört med tidigare för att ge ett bättre skydd mot olika slags påverkan utifrån. Väggarna blir tjockare och fönster tas bort. Dessutom ska anläggningen förses med ett reservkylsystem som kan träda in om till exempel pumparna som förser bassängerna med vatten slutar att fungera.

– Sedan har vi också gjort ett stort antal underliggande analyser som stöder den här förändrade konstruktionen. Det är ett omfattande arbete som har lagts ner under två års tid och totalt handlar det om nästan 100 nya dokument som nu skickats in till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Mer bränsle ryms

I det omarbetade materialet har SKB räknat med att anläggningen i framtiden kan rymma 11 000 ton använt kärnbränsle i stället för som tidigare 8 000 ton. SKB kommer inom en snar framtid att göra ett tilläggsyrkande om utökad lagringskapacitet till den pågående tillståndsprövningen av KBS-3 (hela systemet för omhändertagande av använt kärnbränsle). Detta beräknas kunna ske utan att för den sakens skull bygga ut själva mellanlagret.

Fotnot: Clink-kompletteringen kommer nu att sekretessprövas av Strålsäkerhetsmyndigheten. Först därefter blir det klart vilka delar av materialet som kan offentliggöras.

Nyheter

Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
SKB tecknar nya hållbarhetslöften och åtgärder för hållbara ekosystem och för att stärka den biologiska mångfalden. Hållbarhetslöften ingår i Länsstyrelsen i Uppsalas satsning Färdplan för ett hållbart län. Länsstyrelsen i Uppsala driver ett ambitiöst arbete med flera olika färdplaner och åtgärdspro…

Publicerad: 22 november 2024

SKB International på statsbesök med kungaparet
SKB International är ett av cirka 50 svenska företag som deltar när kungaparet åker på statsbesök till Singapore.   Magnus Holmqvist tillsammans med Puah Kok Keong, Chief Executive, Energy Market Authority, EMA. Singapore är ett land med ambitiösa mål för att minska sina utsläpp och som arbetar…

Publicerad: 20 november 2024

Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande.

Publicerad: 24 oktober 2024

SKB bjuder in till samråd
SKB bjuder in till avgränsningssamråd angående ansökan om tillstånd till upplag av jord och berg samt återvinning inom Forsmarksområdet, Östhammars kommun.

Publicerad: 2 oktober 2024

Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 sep…

Publicerad: 12 september 2024

Publicerad: 19 januari 2015