Denna text är äldre än 6 år och kan innehålla inaktuell information.
Tjugo år av teknikutveckling på Kapsellaboratoriet
Den 17 november 1998 invigdes SKB:s kapsellaboratorium i Oskarshamn. Laboratoriet har sedan dess varit centrum för utveckling av den teknik som ska användas vid inkapslingen av det använda kärnbränslet. I anläggningen vidareutvecklar SKB även metoder för förslutning och kontroll av kopparkapslarna.
– Under de här 20 åren har vi vidareutvecklat metoder för förslutning och kontroll av de kapslar som det använda kärnbränslet ska inneslutas i. Utvecklingsarbetet vid Kapsellaboratoriet har varit, och är fortsatt en viktig del i vårt uppdrag att ta hand om det svenska använda kärnbränslet på ett säkert sätt, säger SKB:s vd Eva Halldén.
När Kapsellaboratoriet togs i drift fanns det en elektronstrålesvets och utrustning för att kunna genomföra oförstörande provning av svetsen med röntgen och ultraljud. Nu 20 år senare är det en annan svetsmetod som gäller för kapselförslutning, friction stir welding, friktionsomrörningssvetsning. Maskinen installerades 2003 och kan försluta fullstora kapslar som är fem meter långa och en meter i diameter.
Valet av svetsmetod
De fullskaleförsök som gjorts på Kapsellaboratoriet ledde till att SKB 2005 tog beslutet att friktionsomrörningssvetsning skulle användas som metod för svetsning av kapslarna. Beslutet togs efter att de båda svetsmetoderna hade svetsat under produktionsliknande förhållanden och det visat sig att utrustningen för friktionsomrörningssvetsning bäst klarade att leverera svetsar av jämn och hög kvalitet. Sedan dess har utvecklingen fortsatt med förbättringar och modifieringar av utrustningen.
– Vi såg redan tidigt under utvecklingsarbetet att svetsmetoden var lämplig för förslutning av kapslarna. Därefter har personalen vid Kapsellaboratoriet under de senaste 15 åren utvecklat svetsprocessen ytterligare, vilket har gjort den väldigt robust, säger Matts Björck chef för Kapsellaboratoriet.
Framtiden
Utvecklingsarbetet vid Kapsellaboratoriet fortsätter och kommer att intensifieras under de närmaste åren. Nu blir det fokus på den teknikutveckling som behövs för att kunna bygga och driva den kommande inkapslingsanläggningen. I början av 2019 ska en ny röntgenutrustning installeras. Den nya utrustningen är mer flexibel och kommer att göra det möjligt att genomföra en mer varierad provning, som förhoppningsvis även andra än SKB kan dra nytta av.
Nyheter
Nya löften för miljön och den biologiska mångfalden
Publicerad: 22 november 2024
SKB International på statsbesök med kungaparet
Publicerad: 20 november 2024
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar
Publicerad: 24 oktober 2024
SKB bjuder in till samråd
Publicerad: 2 oktober 2024
Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret av använt kärnbränsle
Publicerad: 12 september 2024