Nordiskt traineeprogram
Mergim – en nuclear hero
Tack vare en engagerad moster har Mergim Jakupi precis avslutat sin tid som en nuclear hero, alltså som trainee inom det branschgemensamma traineeprogrammet Nordic Nuclear Trainee, och blivit SKB:are på riktigt.
– Jag blir så glad när jag tänker tillbaka på tiden, säger han och ler.
2020 startade Vattenfall och Uniper tillsammans med finska företagen Fortum och TVO Nordic Nuclear Trainee Programme, där deltagarna är så kallade nuclear heroes under 15 månader. Syftet med traineeprogrammet är att ge unga människor som är i början av sina karriärer en bred bild av kärnkraftsbranschens möjligheter. Förutom det, får de även kunskap inom områden som till exempel kommunikation och finans.
– Det var faktiskt min moster som såg annonsen om traineetjänsten, tyckte att det verkade jätteintressant och tipsade mig, berättar Mergim som då började sitt mastersarbete inom energiteknik på KTH, berättar Mergim.
Då, 2022, hade Mergim aldrig hört talas om SKB, men eftersom backend-frågan kändes aktuell sökte han av ren nyfikenhet. Och resten är som man brukar säga, historia.
Under tiden som trainee var det flera rotationer mellan de olika företagen liksom föreläsningar, seminarier och studiebesök på alla företagens kärnkraftverk liksom på SKB:s anläggningar Clab, där det använda kärnbränslet mellanlagras, och Äspölaboratoriet, forskningsanläggningen, och på Westinghouse i Västerås där kärnbränsle tillverkas.
– Vi fick verkligen se hela kedjan och lära oss väldigt mycket. Att vara trainee inom det nordiska traineeprogrammet ger en bra introduktion till kärnkraftsbranschen och man förstår verkligen hur viktigt SKB är för helheten.
Under sina rotationer om fyra veckor vardera valde Mergim att vara på SKB:s dotterbolag SKB International och på Vattenfall Fleet, som är en stabsfunktion inom Vattenfall.
– På den sista rotationen åkte vi till internationella atomenergiorganet, IAEA, i Wien och förutom att vi fick mycket information kring omvärlden så fick vi även hålla en presentation om hur avvecklingen av kärnkraftverk går till i Sverige.
Mergim berättar att han fick upp ögonen för vilket högt anseende SKB har i världen när han var i Wien, vilket gjorde honom ännu mer inspirerad att jobba på SKB. I dag arbetar Mergim som utredningsingenjör med strategiska frågor som rör hela avfallssystemet inom avdelning Anläggningsutveckling.
– Det är verkligen jättekul att få arbeta på riktigt nu! SKB är en både häftig och lärorik arbetsplats. Det finns så många duktiga människor inom olika områden och jag upplever att alla är så öppna och vill verkligen hjälpa till när man har en fråga.
Mergims tips till dig som är student och som tycker att SKB verkar vara ett intressant företag att arbeta på – eller som skulle vilja bli en nuclear hero – är att du ska passa på att gå på jobbmässorna som arrangeras på universiteten för där får man bra kontakter, att vara aktiv och nyfiken och inte minst att hålla koll på olika hemsidor.
– Jag blir glad när jag tänker tillbaka på min tid som trainee, avslutar Mergim samtalet.
Namn: Mergim Jakupi
Ålder: 27 år
Bakgrund: Naturvetenskapligt program på gymnasiet.
Civilingenjör inom energi och miljö på KTH.
Master inom hållbar energiteknik.