Omfattande forskning och teknikutveckling

SKB har arbetat med forskning och teknikutveckling i över 40 år och genom omfattande kunskapsutbyte inom forskarvärlden har en ovärderlig internationell kunskapsbank om omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle skapats.

Forskning & Teknik

SKB:s forskning och teknikutveckling

SKB:s öppna, kunskapsorienterade och samarbetsinriktade förhållningssätt har varit en framgångsfaktor, det har bland annat bidragit till internationellt erkännande av KBS-3-metoden för geologisk slutförvaring av kärnbränsle. Förutom i Sverige används nu forsknings- och teknikutvecklingsresultaten även i andra länder, främst i Finland.

Målet med den naturvetenskapliga forskningen är att vi ska förstå hur förhållandena i de olika slutförvaren för radioaktivt avfall ändras med tiden och hur detta påverkar säkerheten på lång sikt. SKB:s forskning spänner därför över många olika områden, till exempel geologi, ekologi och klimat.

SKB publicerar löpande relevanta resultat från forskning, teknikutveckling och demonstration i egna rapportserier men också i vetenskapliga tidskrifter. SKB:s medarbetare och forskare som är finansierade av SKB har publicerat över 100 vetenskapliga artiklar och drygt 20 böcker och konferensbidrag. SKB:s resultat presenteras och diskuteras även öppet på vetenskapliga konferenser.  Dessutom samverkar vi i flera olika forskningsprojekt inom både EU och IAEA.

SKB:s rapportserier är tillgängliga via vår publikationssida.

Tre laboratorier

Inom teknikutvecklingen pågår ett löpande arbete med konstruktion, tillverkning, provning och vidareutveckling av alla de tekniska delarna i slutförvarssystemen för såväl använt kärnbränsle som låg- och medelaktivt avfall. En stor del av forsknings- och utvecklingsarbetet genomförs vid våra tre laboratorier i Oskarshamn: Äspölaboratoriet, Testhallen och Kapsellaboratoriet. Där har vi möjlighet att testa och demonstrera tekniken i full skala och i realistisk miljö.

Fud-program

Vart tredje år redovisar SKB sina planer för den fortsatta forskningen och teknikutvecklingen i ett särskilt Fud-program. Fud står för forskning, utveckling och demonstration. Det senaste lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten 30 september 2022. Efter att Fud-programmet har granskats av samhället, myndigheter, kommuner och universitet fattar regeringen beslut om inriktning för SKB:s kommande forskning och teknikutveckling.

Slutförvarssystemet och dess barriärer

Vår metod för slutförvaring

SKB arbetar efter en speciell metod för slutförvaring av det använda kärnbränslet. Metoden kallas för KBS-3 och bygger på tre skyddsbarriärer: kopparkapslar, bentonitlera och det svenska urberget.

Laboratorierna

Ledande forskning vid SKB:s laboratorier

SKB:s forskning om slutförvaring av radioaktivt avfall är i många fall världsledande. En stor del av forskningen har genomförts vid våra tre laboratorier i Oskarshamn.

Naturliga analogier

Med naturen som laboratorium

SKB bygger slutförvaret av material som till en del finns naturligt i jordskorpan. Genom att använda naturen som laboratorium och studera hur materialen påverkas av sin omgivning får vi kunskap om hur materialet beter sig under olika förhållanden och tidsperioder.

Klimat

Slutförvaren ska klara klimatförändringar

Vad händer med ett slutförvar om klimatet bli varmare? Eller kallare? Det är frågor som SKB:s program för klimatforskning ger svar på.

Informationsbevarande

Med information till framtiden

Hur ska vi informera framtida generationer om att det finns ett kärnbränsleförvar djupt nere i underjorden?

Internationellt samarbete

Internationellt samarbete kring forskning och utveckling

Internationellt samarbete har varit av avgörande betydelse för SKB genom åren och är det också fortsättningsvis. Vissa samarbeten syftar till att ta fram internationella rekommendationer medan andra är mer operativa och syftar till att ta fram gemensamma data, metodiker och verktyg.