Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Regeringen godkänner SKB:s slutförvarssystem

Regeringen har i dag, den 27 januari 2022, beslutat att ge SKB tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

SKB:s vd Johan Dasht. Foto: Mikael Wallerstedt.

– Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt, säger SKB:s vd Johan Dasht.

SKB:s stora slutförvarsprojekt innebär investeringar på i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen. Projekten finansieras av redan fonderade medel ur kärnavfallsfonden.

– För SKB innebär beslutet att vi ytterligare stärker vår position som världsledande på området. Slutförvaret skapar också långsiktiga lösningar för elproduktionen och blir därmed vårt bidrag till målet att kunna leva fossilfritt inom en generation, säger Johan Dasht.

SKB har arbetat med forskning och teknikutveckling kring slutförvaret i över 40 år, i samarbete med andra experter från universitet, forskningsinstitut och lärosäten både i Sverige och utomlands. Slutförvarsmetoden har granskats och bedömts av Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen. Också värdkommunerna Östhammar och Oskarshamn har arbetat med frågeställningarna under lång tid och därmed tagit ett stort nationellt ansvar för att Sverige ska få ett fungerande slutförvarsystem på plats.

– Vår ansökan har genomgått en omfattande granskning där det tydligt har framgått att SKB:s slutförvarsmetod klarar de högt ställda kraven på säkerhet för människor och miljön. Vi har en säker och trygg slutförvarslösning som vi är mycket stolta över, säger Johan Dasht.

Nästa steg i tillståndsprocessen är nu att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna. Strålsäkerhetsmyndigheten ska också besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen. Först när alla tillstånd är på plats kan byggprojekten inledas, därefter tar det cirka 10 år att bygga Kärnbränsleförvaret.

Mer information

Fotomontage av Kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark, ovan och under jord sett från sydostlig riktning. Tunnelsystemets totala längd uppgår till drygt 60 kilometer. Under jord är förvaret tre till fyra kvadratkilometer stort. Det placeras på ett djup av 500 meter.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 27 januari 2022