Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Ella Ekeroth är den på SKB som ansvarat för framtagningen av Fud-programmet. Foto: SKB.

Nytt forskningsprogram presenteras

För sextonde gången i ordningen presenterar SKB sina planer för forskning och utveckling i ett så kallat Fud-program. Programmet som tas fram vart tredje år har nu lämnats till Strålsäkerhetsmyndigheten för vidare behandling.

– Det här visar på en kontinuerlig kunskapsuppbyggnad och det gör också att våra planer får en gedigen förankring hos myndigheter och även hos regeringen som i slutändan är den instans som beslutar om Fud-programmet uppfyller kraven, säger Ella Ekeroth som ansvarat för framtagningen av Fud-program 2019.

Fud-program 2019 är i mångt och mycket en uppdatering av det föregående programmet som lämnades 2016. Här beskrivs planeringen för de anläggningar som återstår att bygga. För kortlivat låg- och medelaktivt avfall handlar det om en utbyggnad av SFR. Där är tillståndsprövningen i full gång med huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen. För det använda kärnbränslet ska en inkapslingsanläggning byggas i Oskarshamn och ett slutförvar i Forsmark. Även här pågår tillståndsprövningen.

– Vi fortsätter att utveckla metoder och tekniker som ska användas i våra anläggningar, till exempel teknik för produktion av kopparkapslar och bentonitbarriärer till Kärnbränsleförvaret, säger Ella Ekeroth.

I Fud-program 2019 beskrivs tidsplaner för hur anläggningarna ska tas i drift, drivas och även avvecklas. Forskning och utveckling planeras utifrån kärntekniklagens stegvisa prövning där säkerhetsredovisningar till myndigheterna är tydliga milstolpar. En viktig del i detta är kunskapsuppbyggnaden som behövs för att kunna genomföra de analyser av säkerheten på lång sikt efter att ett slutförvar är förslutet. För detta krävs forskning och utveckling inom en rad olika ämnesområden. Det handlar till exempel om forskning om själva avfallet, om slutförvarens barriärer, ytekosystem och klimatrelaterade processer.

Arbetet med det tredje slutförvaret intensifieras

Stort fokus ligger på SKB:s tredje och minsta förvar, Slutförvaret för långlivat avfall, SFL. Där ska låg- och medelaktivt avfall som är långlivat slutförvaras. Det handlar om metalldelar som varit i närheten av reaktorhärden, till exempel vissa härdkomponenter och styrstavar. Annat långlivat avfall är så kallat historiskt avfall från den tidiga kärntekniska forskningen.

Trots att SFL inte planeras stå klart förrän tidigast i mitten av 2040-talet kommer nu förberedelsearbetet att intensifieras. Hittills har ett förvarskoncept föreslagits, och i Fud-program 2019 presenteras för första gången resultatet av den säkerhetsvärdering som gjorts av konceptet.

– Under den närmaste sexårsperioden kommer vi att påbörja arbetet med att välja en plats för förvaret. Utifrån säkerhetsvärderingen kommer vi också att kunna detaljera planerna för den forskning och utveckling som kommer att behövas, berättar Ella Ekeroth.

Avveckling kräver samordning

I Fud-program 2019 beskrivs också planeringen inför avvecklingen av kärnkraftverken. Detta görs utifrån reaktorägarnas planerade drifttid av reaktorerna. Efter att två reaktorer i Oskarshamn stängts i förtid och två reaktorer i Ringhals kommer att stängas 2019 respektive 2020, kommer nedmontering och rivning av sju reaktorer (två stängda reaktorer i Barsebäck och en tidig reaktor i Ågesta) att ske i närtid. Övriga reaktorer ska drivas i 60 år vilket innebär att de yngsta reaktorerna kommer att avvecklas i mitten av 2040-talet.

– En utmaning här är att få allt att klaffa enligt de tidsplaner som finns för rivning av reaktorerna, säger Ella Ekeroth.

– Man måste komma ihåg att vi ännu inte har tillstånd för de anläggningar som ska ta emot rivningsavfallet och samordningen mellan oss och reaktorägarna är därför jätteviktig för att få en effektiv avfallshantering.

Regeringen behandlar och godkänner

Fud-program 2019 innehåller även planer för hur mycket lågaktivt avfall ska hanteras, hur kompetensutveckling och kompetensförsörjning ska ske på längre sikt samt det fortsatta arbetet med informationsbevarande över generationer.

Fud-program 2019 har nu lämnats över till Strålsäkerhetsmyndigheten. Efter en omfattande remisshantering kommer programmet lämnas över till regeringen som beslutar om huruvida SKB uppfyller sitt uppdrag att omhänderta det radioaktiva avfallet och det använda kärnbränslet på ett säkert sätt.

Fakta

Fud-program

I kärntekniklagen ställs krav på att ett program för forskning, utveckling och demonstration tas fram vart tredje år. Där beskriver SKB tillsammans med tillståndshavarna för de svenska kärnkraftreaktorerna planerna för forskning och utveckling för hantering och slutförvaring av kärnavfallet och det använda kärnbränslet, liksom den utveckling som krävs för att avveckla kärnkraftsreaktorerna och SKB:s anläggningar.

Fud-programmet lämnas in till Strålsäkerhetsmyndigheten som genomför en omfattande remisshantering där berörda kommuner, myndigheter, högskolor och universitet och andra intressenter får säga sitt. Därefter behandlas programmet slutligen av regeringen som ställer villkor på innehåll i och utformning av kommande Fud-program.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 1 oktober 2019