Hem Äspölaboratoriet 30-årsjubilerar
Magne, som är en prototyp av den framtida deponeringsmaskinen i Kärnbränsleförvaret, invigdes 2008. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Äspölaboratoriet 30-årsjubilerar

I år är det 30 år sedan SKB tog beslut om att bygga ett underjordiskt laboratorium och platsundersökningarna för Äspölaboratoriet inleddes. Detta kommer att uppmärksammas på olika sätt under året.

Äspölaboratoriet kallas ofta för en generalrepetition inför byggandet av Kärnbränsleförvaret. Här har vi utvecklat och provat de tekniker och metoder som behövs för att kunna bygga och driva Kärnbränsleförvaret där det använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken ska slutförvaras. En hel del av de utrustningar som tagits fram i Äspölaboratoriet är unika i sitt slag. Själva anläggningen är också jämförelsevis unik. Det finns endast ett fåtal liknande anläggningar i världen.

170 000 besökare

Intresset för Äspölaboratoriet har alltid varit stort. Under årens lopp har 170 000 människor, från när och fjärran, besökt anläggningen, som ligger ungefär 30 kilometer norr om Oskarshamn. Besökarna erbjuds guidade turer nere i underjordsanläggningen som går ner till nästan 500 meters djup.

Mitte-ny-175x200– Att Äspölaboratoriet fyller 30 år ska vi fira med olika aktiviteter under året, berättar Marguerite Nilsson, chef för SKB:s kommunikationsenhet i Oskarshamn.

– Vi mjukstartar jubileumsåret med en temakväll om laboratoriets historia och framtid i april. Den 14 maj firar vi med ett Öppet hus. Då öppnar vi upp och visar våra olika laboratorier och en del av de maskiner som har utvecklats för att användas i Kärnbränsleförvaret.

Under evenemanget i maj ges guidade turer under jord tillsammans med en hel del andra aktiviteter ovan jord såsom naturguidning, tipspromenad i Äspö forskarbys vackra omgivningar och även möjlighet att prova på att programmera legorobotar.

Sommar i berget

Under sommaren ges ytterligare möjligheter att besöka Äspölaboratoriet i samband med de traditionella sommarturerna som arrangeras daligen under veckorna 26 och 29–33. Till hösten planeras fler aktiviteter för att uppmärksamma laboratoriets 30-åriga historia.

– Till alla som besöker Äspölaboratoriet under året vill jag också passa på att påminna om den nya utställningen, som ger en överblick över hela SKB:s verksamhet, säger Marguerite Nilsson.

Fakta

Äspölaboratoriet

Vid SKB:s underjordiska berglaboratorium på Äspö norr om Oskarshamn sker en stor del av forskningen kring slutförvaring av använt kärnbränsle. Här testar vi olika tekniska lösningar i full skala och i verklig miljö. På nästan 500 meters djup genomför vi experiment i samarbete med svensk och internationell expertis.

På sikt kommer SKB:s behov av underjordslaboratoriet att minska. Initiativ finns för att utveckla Äspölaboratoriet till att bli en nationell, eller kanske internationell, tillgång för annan forskning än den som är direkt kopplad till SKB:s verksamhet. En del annan forskning har redan kommit i gång. Flera högskolor, universitet och andra intressenter, såsom Oskarshamns kommun och Regionförbundet i Kalmar län, samverkar i dag för att Äspölaboratoriet ska utvecklas till en attraktiv resurs för annan forskning.

Nyheter

SKB bjuder in till samråd

Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) bjuder härmed in till samråd enligt 6 kap. miljöbalken gällande ytterligare åtgärder och...

Publicerad: 22 mars 2023

Med fokus på en hälsosam och säker arbetsmiljö

”Personal, hälsa och säkerhet” är ett av fokusområdena i SKB:s hållbarhetsprogram även kallad Färdplan för hållbart byggande ...

Publicerad: 28 februari 2023

SKB publicerar uppdaterad analys om säkerhet efter förslutning för Kärnbränsleförvaret

I veckan har ni publicerat flera nya rapporter som tillsammans är en uppdaterad analys av säkerheten efter förslutning för Kä...

Publicerad: 22 februari 2023