Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Magne, som är en prototyp av den framtida deponeringsmaskinen i Kärnbränsleförvaret, invigdes 2008. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Äspölaboratoriet 30-årsjubilerar

I år är det 30 år sedan SKB tog beslut om att bygga ett underjordiskt laboratorium och platsundersökningarna för Äspölaboratoriet inleddes. Detta kommer att uppmärksammas på olika sätt under året.

Äspölaboratoriet kallas ofta för en generalrepetition inför byggandet av Kärnbränsleförvaret. Här har vi utvecklat och provat de tekniker och metoder som behövs för att kunna bygga och driva Kärnbränsleförvaret där det använda kärnbränslet från de svenska kärnkraftverken ska slutförvaras. En hel del av de utrustningar som tagits fram i Äspölaboratoriet är unika i sitt slag. Själva anläggningen är också jämförelsevis unik. Det finns endast ett fåtal liknande anläggningar i världen.

170 000 besökare

Intresset för Äspölaboratoriet har alltid varit stort. Under årens lopp har 170 000 människor, från när och fjärran, besökt anläggningen, som ligger ungefär 30 kilometer norr om Oskarshamn. Besökarna erbjuds guidade turer nere i underjordsanläggningen som går ner till nästan 500 meters djup.

Mitte-ny-175x200 – Att Äspölaboratoriet fyller 30 år ska vi fira med olika aktiviteter under året, berättar Marguerite Nilsson, chef för SKB:s kommunikationsenhet i Oskarshamn.

– Vi mjukstartar jubileumsåret med en temakväll om laboratoriets historia och framtid i april. Den 14 maj firar vi med ett Öppet hus. Då öppnar vi upp och visar våra olika laboratorier och en del av de maskiner som har utvecklats för att användas i Kärnbränsleförvaret.

Under evenemanget i maj ges guidade turer under jord tillsammans med en hel del andra aktiviteter ovan jord såsom naturguidning, tipspromenad i Äspö forskarbys vackra omgivningar och även möjlighet att prova på att programmera legorobotar.

Sommar i berget

Under sommaren ges ytterligare möjligheter att besöka Äspölaboratoriet i samband med de traditionella sommarturerna som arrangeras daligen under veckorna 26 och 29–33. Till hösten planeras fler aktiviteter för att uppmärksamma laboratoriets 30-åriga historia.

– Till alla som besöker Äspölaboratoriet under året vill jag också passa på att påminna om den nya utställningen, som ger en överblick över hela SKB:s verksamhet, säger Marguerite Nilsson.

Fakta

Äspölaboratoriet

Vid SKB:s underjordiska berglaboratorium på Äspö norr om Oskarshamn sker en stor del av forskningen kring slutförvaring av använt kärnbränsle. Här testar vi olika tekniska lösningar i full skala och i verklig miljö. På nästan 500 meters djup genomför vi experiment i samarbete med svensk och internationell expertis.

På sikt kommer SKB:s behov av underjordslaboratoriet att minska. Initiativ finns för att utveckla Äspölaboratoriet till att bli en nationell, eller kanske internationell, tillgång för annan forskning än den som är direkt kopplad till SKB:s verksamhet. En del annan forskning har redan kommit i gång. Flera högskolor, universitet och andra intressenter, såsom Oskarshamns kommun och Regionförbundet i Kalmar län, samverkar i dag för att Äspölaboratoriet ska utvecklas till en attraktiv resurs för annan forskning.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 24 mars 2016