Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

SSM tillstyrker SKB:s ansökan

I dag kom Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, med sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen över SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. SSM gör bedömningen att SKB har förutsättningar att uppfylla myndighetens strålsäkerhetskrav och tillstyrker därmed SKB:s ansökan.

– Det är mycket glädjande att myndigheten, som är en expertmyndighet och en viktig remissinstans till domstolen, i sitt samlade svar gör bedömningen att vi kan bygga ett säkert slutförvar i Forsmark, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg.

SKB:s vd Christopher Eckerberg utanför Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.

SKB:s vd Christopher Eckerberg. Foto: Lasse Modin.

SKB svarar efter sommaren

Det är i sin roll som remissinstans i miljöbalksprövningen som SSM yttrar sig till domstolen. Myndigheten säger i sitt svar att SKB tillräckligt väl har motiverat valet av Forsmark som plats för ett slutförvar liksom metoden för ett sådant, och visat förutsättningar att uppföra och driva inkapslings- och slutförvarsanläggningar på ett strålsäkert sätt.

Viktiga år för programmet

Dagens yttrande är ett steg på vägen för SKB att fullfölja uppdraget att på ett långsiktigt säkert sätt ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Nästa steg i prövningsprocessen är den huvudförhandling som ska hållas i Mark- och miljödomstolen.

– 2016 och 2017 är viktiga år för hela det svenska kärnavfallsprogrammet. Prövningen av vår ansökan går nu vidare och vi ser fram emot kommande huvudförhandling, säger Christopher Eckerberg.

Efter huvudförhandlingen föreslår Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten regeringen att antingen bevilja eller avslå ansökningarna. Om deras rekommendation blir ja kommer regeringen att låta frågan gå vidare till de berörda kommunerna – Östhammar och Oskarshamn – som har veto. Först därefter tar regeringen ett slutligt beslut.

Men processen är inte helt slut där. Det finns fler kontrollstationer utefter vägen. Bland annat krävs ytterligare tillstånd från SSM för att inleda byggfasen, för provdrift, för rutinmässig drift och, till sist, för att avveckla och försluta anläggningarna. I varje skede kompletteras den preliminära säkerhetsredovisningen som fanns med i SKB:s ansökningar och blir alltmer detaljerad.

Nyheter

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

Publicerad: 29 juni 2016