Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Professorstitel till SKB-forskare

Hallå där, Jan-Olof Selroos, ämnesexpert och ansvarig för forskning och utveckling inom hydrogeologi på SKB. Du har nyligen blivit utsedd till adjungerad professor i hållbar infrastruktur i berggrunden med inriktning mot grundvattenflöde och ämnestransport på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm.

Grattis! Hur känns det?

Jan-Olof Selroos

– Tack! Det känns mycket roligt, hedrande och utmanande.

Vad innebär det att vara adjungerad professor?

– Det innebär oftast att man tillbringar 20 procent av sin tid vid ett universitet eller högskola och resterande tid hos sin ordinarie arbetsgivare. Den ordinarie arbetsgivaren står vanligtvis för hela kostnaden för den adjungerade professuren, men i detta fall står Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF)* för halva kostnaden. Det känns väldigt roligt att den verksamhet som vi bedriver på SKB ses som strategiskt viktig av SSF!

Hur går det till när man blir adjungerad professor?

– Parterna identifierar först ett behov och en nytta av en adjungerad professorstjänst. Sedan ansöker man på universitetet/högskolan att tjänsten inrättas. Då universitetet/högskolan inrättat tjänsten, efter en bedömning av att den är relevant och bidrar till institutionens profil, så söker den tilltänkta kandidaten tjänsten. Ansökan granskas av externa experter utsedda av universitetet/högskolan, och sedan fattar universitetet/högskolan beslut om anställning.

Om du enkelt och kort skulle beskriva ditt ämnesområde, vad skulle du säga då?

– Det handlar om grundvatten som ju är en viktig fråga för SKB på många sätt. Dels påverkar grundvatteninflödet bygget och öppethållandet av våra förvarsanläggningar men grundvattnet påverkar även barriärernas hållbarhet efter att de förslutits. Men det kanske allra viktigaste är att det är via grundvatten som radionuklider skulle kunna transporteras från förvaren till markytan och biosfären. Därför behöver vi förstå hur grundvattnet strömmar i berggrund och jord.

Vad ska du göra på din nya tjänst och kommer du att fortsätta på SKB?

– Jag kommer absolut att fortsätta på SKB och tillbringa 4 av 5 dagar med SKB-jobb. På KTH kommer jag främst att jobba med att identifiera, initiera och medverka i projekt med synergieffekter för KTH och SKB. I praktiken kommer jag nu direkt i början att arbeta med kollegor på KTH i deras pågående SKB-projekt, samt i ett nytt projekt finansierat av gruvindustrin där vi ska använda metodik utvecklad på SKB för att studera föroreningstransport kopplat till gruvavfall.

Fakta

* Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) finansierar forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin med ungefär 700 miljoner kronor om året. SSF är en fri, oberoende aktör inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet. https://strategiska.se/om-ssf/

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 9 september 2021