Ny kostnadsberäkning inlämnad

SKB har på reaktorägarnas uppdrag lämnat in en ny kostnadsberäkning som redovisar de återstående kostnaderna för det svenska kärnavfallsprogrammet.

Det är reglerat i finansieringsförordningen att uppdaterade kostnadsberäkningar för kärnavfallsprogrammet ska upprättas återkommande vart tredje år och lämnas till Riksgälden.

Tillståndshavarna för den svenska kärnkraften tar ansvar för samtliga kostnader för det svenska kärnavfallsprogrammet, vilket omfattar avveckling och rivning av de svenska kärnkraftverken, samt hantering och slutförvaring av kärnavfallet och det använda kärnbränslet.

Sedan den senaste kostnadsberäkningen, Plan 2019, har flera viktiga milstolpar nåtts som har stor betydelse för SKB:s verksamhet. Regeringen har fattat beslut om slutförvarssystemet för använt kärnbränsle och om utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

– Efter de positiva regeringsbesluten finns mer konkreta förutsättningar och tidsramar för det återstående arbetet. Detta återspeglas i den nya kostnadsberäkningen. Å andra sidan dröjde regeringsbesluten längre än vad som väntades i tidigare prognoser och förskjutningen av tidplanerna i sin helhet återspeglas också i den nya planeringskalkylen, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

Därutöver har det tagits höjd för de steg som återstår i den fortsatta tillståndsprocessen, vilket ytterligare förskjuter tidsplaneringen i sin helhet. Idrifttagningen av Kärnbränsleförvaret och Inkapslingsanläggningen har senarelagts och är något som ger konsekvenser även för andra verksamheter.

Det sammantagna resultatet av årets kalkylarbete ger därför en återstående grundkostnad om 124,1 miljarder kronor (kostnader från och med 2024, prisnivå januari 2022) för det svenska kärnavfallsprogrammet. Motsvarande belopp i kalkylen från 2019 är 110,0 miljarder kronor (kostnader från och med 2021 i prisnivå januari 2021).

Riksgälden granskar det inlämnade materialet, som sedan ligger till grund för vilka avgifter kärnkraftsbolagen ska betala in till Kärnavfallsfonden. Det är regeringen som beslutar om nivån på avgifterna samt på de säkerheter som tillståndshavarna ställer ut. Vid augusti månads slut fanns 73 miljarder kronor i Kärnavfallsfonden. Återstående finansiering täcks dels genom fortsatta inbetalningar till fonden från kärnkraftsbolagen, dels genom framtida avkastning från fonden.

Fram till idag har cirka 64 miljarder kronor redan investerats i forskning och utveckling, uppförande och drift av anläggningarna Centralt mellanlager för använt kärnbränsle, Clab, Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, och SKB:s transportsystem.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 30 september 2022