Denna text är äldre än 12 år och kan innehålla inaktuell information.

Helene Åhsberg är den på SKB som samordnar alla aktiviteter när det gäller tillståndsansökningarna och har kontakten med myndigheterna. Foto: Lasse Modin

Ny kontaktperson på SKB

Sedan årsskiftet är det Helene Åhsberg som är SKB:s kontaktperson när det gäller ansökan om tillstånd både för inkapslingsanläggningen och Kärnbränsleförvaret. Hennes uppgift är bland annat att se till att alla frågor som kommer in får ett svar.

Helene Åhsberg är 39 år och har arbetat på SKB sedan våren 2008. Hon har en utbildning i kemiteknik från KTH och har tidigare bland annat sysslat med medicinteknisk utrustning, ett arbete som i likhet med den kärntekniska verksamheten är mycket regelstyrt.

Sedan starten på SKB har hon arbetat med sammanställningen av tillståndsansökningarna. Nu har ytterligare ett steg tagits, ansökningarna är inlämnade till myndigheterna och granskningen pågår.

– Min uppgift nu blir att samordna SKB:s alla aktiviteter när det gäller tillståndet och ha kontakten både med Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Jag kommer att vara lite av en sambandscentral och kontaktperson utåt.

Målet är att underlätta så att tillståndsprövningen går så snabbt och så smidigt som möjligt. Helene Åhsberg berättar att en hel del av de frågor som inkommit hittills handlar om var man kan hitta uppgifter om olika saker i ansökningarna.

– Det är inte så konstigt eftersom det är så mycket material. Ibland kan vi behöva förtydliga var informationen faktiskt finns, säger hon.

Korrekt information

Tillståndsprövningen är myndigheternas ansvar och SKB har ingen möjlighet att påverka själva processen. Det enda företagets representanter kan göra i det här läget är just att se till att ge snabb och korrekt information när funderingar väcks.

– Kritik och frågor som lyfts ser vi inte som något negativt utan det kan tvärtom hjälpa oss att göra det här ännu bättre. Alla synpunkter vi får in är sådant vi kommer att ta med oss. Det vägs in i det fortsatta arbetet bland annat när vi uppdaterar den preliminära säkerhetsanalysen i framtiden.

Helene Åhsberg hoppas naturligtvis att tillståndsprövningen ska leda till att SKB beviljas tillstånd för anläggningarna så att de kan börja byggas. På så sätt får Sverige en långsiktig lösning för omhändertagandet av det använda kärnbränslet.

Mer information

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 13 januari 2012