Denna text är äldre än 7 år och kan innehålla inaktuell information.

Det svenska systemet för att ta hand om radioaktivt driftavfall och använt kärnbränsle – såväl befintliga anläggningar som planerade.

Fortsatt forskning och utveckling

De fortsatta insatserna som beskrivs i Fud-program 2016, fokuserar på de närmaste sex åren och syftar till att bygga de återstående delarna av det svenska systemet: Kärnbränsleförvaret med tillhörande inkapslingsdel vid mellanlagret Clab, utbyggnad av SFR för slutförvaring av rivningsavfall och ett slutförvar för långlivat avfall, SFL.

För det använda kärnbränslet planeras insatser inom teknikområdet som bland annat rör utformning av Kärnbränsleförvaret samt konstruktion, tillverkning och installation av förvarets komponenter. Det handlar till exempel om ta fram industriellt anpassade produktionssystem för kapslar och buffertmaterial liksom uppdatera metoder för tunnelproduktion. Fortsatt utveckling krävs för kontroll och provning av slutförvarets barriärer och komponenter. Här ingår även att ta fram metoder och instrument för kontroll av slutförvaret och förvarsplatsen, där ett exempel är metoder för detaljundersökningar av berget.

Nya behållare

För det låg- och medelaktiva avfallet handlar utvecklingsinsatserna främst om utbyggnaden av SFR, exempelvis ska en betong för konstruktion av kassuner i bergssalen för medelaktivt avfall utvecklas. Utvecklingsarbete planeras även för att ta fram behållare och transportbehållare för långlivat avfall och för kortlivat rivningsavfall.

Insatser görs också för att öka den vetenskapliga förståelsen för de processer som påverkar slutförvaren. För Kärnbränsleförvaret och SFR-utbyggnaden har SKB redan i samband med tillståndsansökningarna visat att förvaren uppfyller kraven på säkerhet efter förslutning. Vidare insatser görs för att stärka den vetenskapliga grunden vid framtida säkerhetsanalyser och i vissa fall minska pessimistiska antaganden som gjorts och därmed öka säkerhetsmarginalen. Exempel på viktiga frågeställningar finns inom områden som avfallets egenskaper, sulfidkorrosion i slutförvarsmiljö, kemisk erosion av bentonitbufferten, effekter av framtida jordskalv och egenskaper hos cementbaserade material i slutförvarsmiljö. Även inom områden som ytekosystem och klimatrelaterade processer planeras fortsatta forskningsinsatser.

SKB fortsätter att bevaka utvecklingen inom andra metoder såsom slutförvaring i djupa borrhål och fortsätter sitt deltagande i arbeten kring bevarande av information och kunskap genom generationer.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 3 oktober 2016