Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Flygfoto över Söderviken i Forsmark, där SKB planerar att bygga Kärnbränsleförvaret. Foto: Lasse Modin.

Forsmark lämplig plats för kärnbränsleförvar

Berget i Forsmark är en lämplig plats för ett slutförvar för använt kärnbränsle. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i en preliminär granskningsrapport som publiceras i dag.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har i dag publicerat ytterligare preliminära resultat från sin granskning av SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Det handlar bland annat om valet av plats där SSM konstaterar att Forsmark är en lämplig plats för ett kärnbränsleförvar.

SSM menar att det som främst talar för Forsmark är ett homogent berg med få vattenförande sprickor på det djup där förvaret planeras att byggas. Det är goda förutsättningar för att bygga ett långsiktigt säkert kärnbränsleförvar. SSM säger även att berget vid Forsmark är lättare att förutse och bekräfta antagna förhållanden i, vilket har stor betydelse för tilltron till analysen av förvarets långsiktiga säkerhet.

Johan Andersson, enhetschef på SKB.

Johan Andersson, enhetschef på SKB.

– Vår bedömning är att Forsmark står sig väl i ett nationellt perspektiv, vilket vi visat i vår ansökan och i den platsvalsprocess som har genomförts, säger Johan Andersson, enhetschef på SKB som var en av de som jobbade med valet av plats.

– Vi kan konstatera att SSM delar vår bedömning att Forsmark är en lämplig plats och det är självklart glädjande, fortsätter Johan Andersson.

SSM är också försiktigt positiva i sina preliminära bedömningar av SKB:s metodik för att beräkna konsekvenser vid eventuella framtida utsläpp från Kärnbränsleförvaret.

SSM publicerade i juni 2015 de första preliminära resultaten från sin granskning, då gällande bland annat om säkerheten under uppförande och drift av slutförvarsanläggningen. Våren 2016 lämnar SSM sitt yttrande kring hela SKB:s ansökan till Mark- och miljödomstolen. Under 2017 lämnar de sin slutliga bedömning till regeringen.

För mer information: Erica A Wallin, 08-459 84 83.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 17 november 2015