Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Ansökan om havsvattenuttag inlämnad

Hallå där Klas Källström, biträdande programledare för utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

SKB har i dag lämnat in en ansökan till Mark-och miljödomstolen om att få ta upp havsvatten i Forsmark. Vad innebär det?

Klas Källström, biträdande programledare utbyggnad SFR.

– Vi behöver tillgång till vatten när vi ska bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR. Vi behöver processvatten både när vi ska bygga ut anläggningen och för den fortsatta driften. Vattensituationen på Forsmarkshalvön är i dag ansträngd men genom att använda havsvatten och att filtrera och avsalta det så slipper vi använda sötvatten. Det här kommer att förbättra vattenförsörjningen på plats.

Hur mycket vatten handlar det om?

– Vi har ansökt om att få ta ut maximalt 3 650 000 m3 havsvatten per år. Vi ansöker också om att få släppa tillbaka returvatten från avsaltnings- respektive filtreringsprocess i Asphällsfjärden i Forsmark.

Vilka blir miljökonsekvenserna från detta?

– I vår miljökonsekvensbeskrivning går vi igenom processen och gör bedömning att det inte blir några betydande konsekvenser för miljön. Vi har också genomfört samråd med berörda parter bland annat med Länsstyrelsen, Östhammars kommun och Forsmarks kärnkraftverk. Både miljökonsekvensbeskrivningen och samrådsredogörelsen finns redovisade i ansökan.

Vad händer nu?

– Nu tar den formella processen för en miljöprövning vid, vilket innebär att Mark- och miljödomstolen handlägger ärendet. Vi har förordat att en huvudförhandling sker i slutet av 2022, med det är domstolen som fattar beslut om tidplan.

Nyheter

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Publicerad: 1 mars 2022