Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Kronprinsessan Victoria på besök vid mellanlagret i Oskarshamn. Till vänster om kronprinsessan, landshövdingen för Kalmar län, Stefan Carlsson, till höger OKG:s vd Johan Svenningsson, SKB:s driftchef Susanne Andersson och Brita Freudenthal, guide på Clab. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Vetgirig kronprinsessa besökte mellanlagret Clab

För snart ett år sedan besökte kungaparet slutförvaret SFR i Forsmark. På torsdagen var det kronprinsessan Victorias tur att besöka en av SKB:s anläggningar, denna gång i Oskarshamn.

Det var i samband med att kronprinsessan tillsammans med bland andra landshövding Stefan Carlsson gästade OKG:s kärnkraftverk som SKB:s mellanlager Clab förärades med ett besök.

– Det är alltid trevligt att visa upp vår verksamhet, och få möjlighet att berätta mer om hur vi arbetar och hur våra framtidsplaner ser ut. Vi ser självklart gärna att så många som möjligt intresserar sig för oss och vår verksamhet, säger Susanne Andersson, chef för SKB:s driftavdelning och en av värdarna för besöket.

Kronprinsessan och hennes sällskap åkte direkt ner till förvaringsbassängerna och såg både Clab1 och Clab2. Bassängernas djup, vattnet, stresstesterna och säkerheten på både kort och lång sikt togs upp till diskussion. Susanne Andersson fick svara på många frågor som visade på ett äkta intresse för SKB:s hantering av använt kärnbränsle.

– Anläggningen är verkligen imponerande. Hela besöket har varit bra och mycket lärorikt. Det tycker vi allihop, sa kronprinsessans hovmarskalk Karolin Johansson, när besöket avslutades.

Mer information

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 27 mars 2014