Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Kronprinsessan Victoria på besök vid mellanlagret i Oskarshamn. Till vänster om kronprinsessan, landshövdingen för Kalmar län, Stefan Carlsson, till höger OKG:s vd Johan Svenningsson, SKB:s driftchef Susanne Andersson och Brita Freudenthal, guide på Clab. Foto: Curt-Robert Lindqvist.

Vetgirig kronprinsessa besökte mellanlagret Clab

För snart ett år sedan besökte kungaparet slutförvaret SFR i Forsmark. På torsdagen var det kronprinsessan Victorias tur att besöka en av SKB:s anläggningar, denna gång i Oskarshamn.

Det var i samband med att kronprinsessan tillsammans med bland andra landshövding Stefan Carlsson gästade OKG:s kärnkraftverk som SKB:s mellanlager Clab förärades med ett besök.

– Det är alltid trevligt att visa upp vår verksamhet, och få möjlighet att berätta mer om hur vi arbetar och hur våra framtidsplaner ser ut. Vi ser självklart gärna att så många som möjligt intresserar sig för oss och vår verksamhet, säger Susanne Andersson, chef för SKB:s driftavdelning och en av värdarna för besöket.

Kronprinsessan och hennes sällskap åkte direkt ner till förvaringsbassängerna och såg både Clab1 och Clab2. Bassängernas djup, vattnet, stresstesterna och säkerheten på både kort och lång sikt togs upp till diskussion. Susanne Andersson fick svara på många frågor som visade på ett äkta intresse för SKB:s hantering av använt kärnbränsle.

– Anläggningen är verkligen imponerande. Hela besöket har varit bra och mycket lärorikt. Det tycker vi allihop, sa kronprinsessans hovmarskalk Karolin Johansson, när besöket avslutades.

Mer information

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 27 mars 2014