Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

SSM tillstyrker SKB:s ansökan

I dag kom Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, med sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen över SKB:s ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. SSM gör bedömningen att SKB har förutsättningar att uppfylla myndighetens strålsäkerhetskrav och tillstyrker därmed SKB:s ansökan.

– Det är mycket glädjande att myndigheten, som är en expertmyndighet och en viktig remissinstans till domstolen, i sitt samlade svar gör bedömningen att vi kan bygga ett säkert slutförvar i Forsmark, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg.

SKB:s vd Christopher Eckerberg utanför Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.

SKB:s vd Christopher Eckerberg. Foto: Lasse Modin.

SKB svarar efter sommaren

Det är i sin roll som remissinstans i miljöbalksprövningen som SSM yttrar sig till domstolen. Myndigheten säger i sitt svar att SKB tillräckligt väl har motiverat valet av Forsmark som plats för ett slutförvar liksom metoden för ett sådant, och visat förutsättningar att uppföra och driva inkapslings- och slutförvarsanläggningar på ett strålsäkert sätt.

Viktiga år för programmet

Dagens yttrande är ett steg på vägen för SKB att fullfölja uppdraget att på ett långsiktigt säkert sätt ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Nästa steg i prövningsprocessen är den huvudförhandling som ska hållas i Mark- och miljödomstolen.

– 2016 och 2017 är viktiga år för hela det svenska kärnavfallsprogrammet. Prövningen av vår ansökan går nu vidare och vi ser fram emot kommande huvudförhandling, säger Christopher Eckerberg.

Efter huvudförhandlingen föreslår Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten regeringen att antingen bevilja eller avslå ansökningarna. Om deras rekommendation blir ja kommer regeringen att låta frågan gå vidare till de berörda kommunerna – Östhammar och Oskarshamn – som har veto. Först därefter tar regeringen ett slutligt beslut.

Men processen är inte helt slut där. Det finns fler kontrollstationer utefter vägen. Bland annat krävs ytterligare tillstånd från SSM för att inleda byggfasen, för provdrift, för rutinmässig drift och, till sist, för att avveckla och försluta anläggningarna. I varje skede kompletteras den preliminära säkerhetsredovisningen som fanns med i SKB:s ansökningar och blir alltmer detaljerad.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 29 juni 2016