Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB:s bidrag i coronatider

På flera håll i landet har sjukvården brist på skyddsutrustning. SKB har inventerat sina lager och skänker nu bland annat skyddsoveraller och engångshandskar till Västerviks sjukhus och vårdcentralerna i Östhammars kommun.

Totalt handlar det om 600 par engångshandskar, 100 skyddsoveraller, etanol och OH-film, som kan användas för att tillverka visir.

– Det är inte mycket, men i en sån här situation måste vi alla bidra med det vi kan, och även det lilla kan göra stor skillnad, kommenterar Ann-Louise Wiklander, personalchef.

I spåren av coronapandemin har också näringslivet påverkats. För att stödja företagen i Östhammars kommun har SKB Näringslivsutveckling, kommunen och organisationen Företagarna gått ut och erbjuder rådgivning till alla företag på orten om hur de ska gå till väga för att få del av regeringens olika åtgärdspaket. Ett liknande initiativ finns i Oskarshamn som samordnas av kommunen.

– Det är viktigt för oss alla att kommunens företag tar sig igenom det här på ett så bra sätt som möjligt för att de ska kunna fortsätta att vara verksamma när det är över, säger Jörgen Lönnies, affärsutvecklare SKB Nu.

Även SKB:s verksamhet påverkas förstås av coronapandemin. Den ordinarie driftverksamheten i Clab och Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall fortgår enligt tidigare planering. Vissa försiktighetsåtgärder har dock vidtagits för att skydda kritisk driftpersonal från att utsättas för smitta.

– I den övriga verksamheten arbetar en stor del av personalen på distans. Vi har ställt in alla externa möten som inte är verksamhetskritiska och vi tar inte emot besökare, säger Ann-Louise Wiklander.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 2 april 2020