Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB välkomnar regeringens tidplan för slutförvarsbeslut

Regeringen avser att fatta beslut om slutförvar för använt kärnbränsle i januari 2022. Beslut om slutförvar för rivningsavfall fattas redan före jul. Det meddelande klimat- och miljöminister Annika Strandhäll på en presskonferens på onsdagen.

SKB:s vd Johan Dasht. Foto: Mikael Wallerstedt.

– SKB välkomnar dagens besked från regeringen och ser fram emot kommande beslut om slutförvarssystemet. De generationer som haft nytta av elproduktionen kan nu också ta ansvar för avfallet. Vi är redo att axla det stora ansvar som kommer med en sådan uppgift, säger SKB:s vd Johan Dasht och fortsätter:

– SKB får nu tydliga planeringsförutsättningar för Sveriges största miljöskyddsprojekt. Regeringsbesluten skulle innebära att både använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken får en slutlig, säker förvaring.

– Genom att ta slutligt ansvar för det svenska kärnavfallet bidrar SKB till att göra det möjligt att leva ett fossilfritt liv inom en generation.

Regeringsbesluten omfattar ett slutförvar för använt kärnbränsle på 500 meters djup i Forsmark och en inkapslingsanläggning i anslutning till mellanlagret Clab i Oskarshamn. Dessa anläggningar behövs för att kapsla in och slutligt förvara bränslet avskilt från människor och miljö under årtusenden. I besluten ingår också ansökan om att bygga ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Förvaret behöver byggas ut för att kunna omhänderta rivningsavfallet från de svenska reaktorer som tagits ur drift.

– Östhammars och Oskarshamns kommuner tar ett nationellt ansvar för att göra detta möjligt, säger Johan Dasht.

Efter de planerade regeringsbesluten går ärendena tillbaka till Mark- och miljödomstolen och Strålsäkerhetsmyndigheten, som ska fastställa tillstånd enligt miljöbalken och villkor för verksamheten. Först därefter kan byggnationen påbörjas.

Slutförvarsanläggningarna innebär investeringar i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 8 december 2021