Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB tar allvarligt på myndighetskritik

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har efter en granskning av SKB:s organisation, ledning och styrning identifierat brister som SKB måste åtgärda. SKB:s ledning ser allvarligt på kritiken.

SSM har bland annat gått igenom SKB:s styrande dokument samt genomfört ett antal intervjuer. Myndigheten har sammanställt sin granskning i en rapport som publicerats i dag. I den framgår att SSM ser brister vad gäller SKB:s ledning och styrning av verksamheten, och vill nu se ett åtgärdsprogram för att komma till rätta med dessa.

– Driften av och säkerheten vid våra kärntekniska anläggningar har högsta prioritet hos såväl företagsledningen som hos våra anställda. Vi ser därför allvarligt på SSM:s kritik och kommer att ha en fortsatt dialog med myndigheten kring dessa frågor och hur de identifierade bristerna kan åtgärdas, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg i en kommentar.

SKB initierade förra året en oberoende internationell granskning (WANO) av verksamheten. Det resulterade i ett omfattande förändringsarbete inom hela SKB, såväl på ledningsnivå som på de kärntekniska anläggningarna Clab och SFR.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 7 april 2014