Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB öppnar nyrenoverat kontor

Det är inte varje dag som röda mattan rullas ut i Östhammar. Men i förra veckan hände det, när SKB höll invigningsfest för sitt nya kontor i tätorten. Närmare 200 gäster kom för att beskåda det ”nya” huset, äta snittar och mingla.

SKB har sedan tidigare två kontor i Forsmark i Östhammars kommun. Det är i Forsmark som Kärnbränsleförvaret planeras 500 meter ner i urberget i Söderviken. Här ligger också det befintliga Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

Men SKB har också haft ett behov av att komma närmare lokalbefolkningen i kommunen. Samtidigt behövs det nya kontorsarbetsplatser när huvudkontorsfunktioner flyttas från Stockholm. Allt detta möjliggörs nu i och med det nya kontoret på Norra Tullportsgatan i Östhammar. Här finns en utställning för allmänheten och ett 40-tal arbetsplatser som kommer att fyllas upp allt eftersom.

Positivt överraskade

Och många av gästerna vid invigningen var positivt överraskade över den förvandling som huset genomgått.

– Oj, vad fint det är. Det här blir ett lyft för hela stan. Det är kanon att SKB flyttar in! sa Gillis Eriksson, som kommit med sin fru Siv.

Alla Östhammarsbor var inbjudna till invigningen och när SKB:s vd Christopher Eckerberg äntrade podiet för att tala var lokalen fylld till sista plats.

– Det här är en stor dag för SKB, sa han och syftade på SKB:s relation till lokalsamhället.

– Förtroende bygger man i vardagen. Därför är det så viktigt att SKB finns där människorna finns, för att vardagskontakterna ska bli möjliga.

”Speciell relation”

Även kommunalrådet Jacob Spangenberg höll tal. Han tyckte att det kändes högtidligt och sa sig till och med vara rörd.

– SKB och kommunen har en mycket speciell relation. Ni har ett stort projekt i röret som vi kritiskt ska granska. Vi har jobbat tillsammans i 15 år och så långt tycker jag att vi klarat det bra, sa han och menade att det var viktigt att SKB nu kommer in till stan.

– Det är en del i förtroendeskapandet, så att vi som bor i kommunen ska kunna komma på besök och ställa våra frågor.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 25 juni 2013