Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

SKB öppnar nyrenoverat kontor

Det är inte varje dag som röda mattan rullas ut i Östhammar. Men i förra veckan hände det, när SKB höll invigningsfest för sitt nya kontor i tätorten. Närmare 200 gäster kom för att beskåda det ”nya” huset, äta snittar och mingla.

SKB har sedan tidigare två kontor i Forsmark i Östhammars kommun. Det är i Forsmark som Kärnbränsleförvaret planeras 500 meter ner i urberget i Söderviken. Här ligger också det befintliga Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR.

Men SKB har också haft ett behov av att komma närmare lokalbefolkningen i kommunen. Samtidigt behövs det nya kontorsarbetsplatser när huvudkontorsfunktioner flyttas från Stockholm. Allt detta möjliggörs nu i och med det nya kontoret på Norra Tullportsgatan i Östhammar. Här finns en utställning för allmänheten och ett 40-tal arbetsplatser som kommer att fyllas upp allt eftersom.

Positivt överraskade

Och många av gästerna vid invigningen var positivt överraskade över den förvandling som huset genomgått.

– Oj, vad fint det är. Det här blir ett lyft för hela stan. Det är kanon att SKB flyttar in! sa Gillis Eriksson, som kommit med sin fru Siv.

Alla Östhammarsbor var inbjudna till invigningen och när SKB:s vd Christopher Eckerberg äntrade podiet för att tala var lokalen fylld till sista plats.

– Det här är en stor dag för SKB, sa han och syftade på SKB:s relation till lokalsamhället.

– Förtroende bygger man i vardagen. Därför är det så viktigt att SKB finns där människorna finns, för att vardagskontakterna ska bli möjliga.

”Speciell relation”

Även kommunalrådet Jacob Spangenberg höll tal. Han tyckte att det kändes högtidligt och sa sig till och med vara rörd.

– SKB och kommunen har en mycket speciell relation. Ni har ett stort projekt i röret som vi kritiskt ska granska. Vi har jobbat tillsammans i 15 år och så långt tycker jag att vi klarat det bra, sa han och menade att det var viktigt att SKB nu kommer in till stan.

– Det är en del i förtroendeskapandet, så att vi som bor i kommunen ska kunna komma på besök och ställa våra frågor.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 25 juni 2013