SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB

SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024.

Alexander Lindqvist

Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckling av teknik för oförstörande provning av kopparkapslar och kapselkomponenter.

– Vi är mycket nöjda med att ha valt Maskinteknik som vi vet kommer att utföra det här arbetet med hög kvalitet. Det är oerhört värdefullt att ha så professionella leverantörer i Oskarshamn, säger Alexander Lindqvist, enhetschef på SKB:s kapsellaboratorium.

Maskinteknik har tillsammans med SKB utvecklat maskiner, utrustning och verktyg under mer är 30 års tid. Bland annat konstruerades den kapselrotator som används på Kapsellaboratoriet idag av Maskinteknik för nästan 20 år sedan.

– Det är därför extra roligt att även få utveckla nästa generations maskin och vi är mycket stolta över den här affären som upphandlades i konkurrens med flera företag i både Sverige och utomlands, säger Juha Pehkonen, VD och ägare Maskinteknik i Oskarshamn.

– Vi är tacksamma för förtroendet och ser fram emot att fortsätta det fina samarbetet med SKB som en utvecklingspartner.

Skiss över den nya kapselrotatorn. Bild: Maskinteknik.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 21 december 2023