Denna text är äldre än 5 år och kan innehålla inaktuell information.

Bilden är ett fotomontage över Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark. Den grå delen till höger är befintlig anläggning under havet, den blå visar den planerade utbyggnaden. Foto: Lasse Modin. Illustration: LAJ Illustrationer.

SKB bemöter yttranden om utbyggnaden av SFR

I dag lämnar SKB sitt svar till Mark- och miljödomstolen på de yttranden som inkommit på vår ansökan om att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark.

För att möjliggöra rivningen av de svenska kärnkraftverken ansökte SKB 2014 om att bygga ut Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark. Sedan dess har myndigheter, kommuner och miljöorganisationer haft möjlighet att granska och lämna synpunkter på ansökan. Den 19 december lämnas vårt bemötande, av inkomna yttranden från remissinstanserna, till Mark- och miljödomstolen. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, kommer att lämna in sitt yttrande i januari nästa år. All skriftväxling planeras att vara klar till sommaren och sedan sker huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen under hösten.

Projektledare Peter Larsson. Foto: SKB

– I dag lämnar SKB sitt svar på de synpunkter som har framkommit i samband med kungörelsen av ansökan och nu är fokus på att genomföra en huvudförhandling till hösten, säger Peter Larsson, projektledare för utbyggt SFR.

Flera remissinstanser har lyft viktiga frågor under granskningens gång och SKB har analyserat, tagit till sig och besvarat synpunkterna. I samband med kungörelsen har flera remissinstanser framfört synpunkter avseende utformning av villkor för den planerade verksamheten. SKB kommer den 19 december också att lämna in reviderade villkorsförlag till Mark- och miljödomstolen, bland annat utifrån de synpunkter som inkommit. En annan fråga som också har framkommit under prövningen är frågan om ansvar efter förslutning, där det pågår en statlig utredning för att klargöra ansvaret.

– Utbyggnaden av SFR är en viktig del för att SKB ska fullfölja sitt uppdrag att omhänderta allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken, avslutar Peter Larsson.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 19 december 2018