Denna text är äldre än 9 år och kan innehålla inaktuell information.

Sigrid visade upp sig i Forsmark

Det var en till fest smyckad m/s Sigrid som i förra veckan hälsade allmänheten i Östhammar välkommen ombord. Med signalflaggorna hissade låg hon under tre dagar vid kaj i Forsmarks hamn för att de som ville skulle få se henne på nära håll.

Det var inte första gången som Sigrid la till i Forsmarks hamn. I över ett år har hon varit i gång och transporterat radioaktivt avfall mellan de svenska kärnkraftverken och SKB:s anläggningar i Oskarshamn och Forsmark. Däremot var det första gången som allmänheten i Östhammar fick en chans att se henne.

– Vi ville göra det här redan förra sommaren, men av olika skäl gick det inte. Men desto roligare är det att vi nu kan visa upp vårt fina fartyg och samtidigt ge alla möjlighet att se utställningen som byggts upp ombord, sa Ann-Kristin From, som är SKB:s kommunikationschef i kommunen.

I stället för radioaktivt avfall hade Sigrid den här gången en utställning om Kärnbränsleförvaret i lastrummet. Den visas i vanliga fall bara under Almedalsveckan i Visby eller vid särskilda tillfällen som det här.

En stab av guider och experter

201506Sigrid04_300px

Utställningen ombord på Sigrid är uppdelad i olika rum. I det här rummet kan besökarna skriva kommentarer eller föra fram sina åsikter. Foto: Lasse Modin.

Totalt var det runt 650 personer som passerade över lastrampen under de tre dagarna. Förutom allmänhet var det också särskilt inbjudna gäster, kommunpolitiker, beslutsfattare, anställda vid Forsmarks kärnkraftverk och närboende i området.

SKB hade laddat upp med en hel stab kommunikatörer, forskare och andra experter som guidade runt i utställningen, berättade om SKB:s verksamhet och forskning och svarade på besökarnas alla frågor.

– Kommentarer vi fick var allt från ”wow, vilken fin utställning” till frågor om hur det går i tillståndsprövningen och var kärnbränslet förvaras i dag, berättade Linda Bergman, informatör, som var nöjd med att så många tagit sig tid att komma och att allt avlöpt så bra, trots det stundtals regniga, kalla och blåsiga vädret.

Alltid bemannad

Många av dem som kom hade nog önskat få se mer av själva fartyget, men på grund av de rigorösa säkerhetsbestämmelserna var det inte möjligt. En som var lite besviken var Thomas Hollertz, som bor i Johannisfors några kilometer från Forsmark.

– Jag har tidigare varit ombord på föregångaren Sigyn och det hade varit roligt att få se mer av det här fartyget också, sa han men hade samtidigt full förståelse för att det är andra säkerhetsregler som råder i dag.

En liten tröst var dock att både befälhavaren Hans Larsson och andrestyrman Sebastian Kammerling fanns tillgängliga för frågor. De berättade till exempel att Sigrid är i drift ungefär 100 dagar om året, att hon går bra även i grov sjö och att hon alltid är bemannad, även när hon ligger i hamn. En fråga som befälhavaren dock inte kunde svara på var hur hon är att köra jämfört med Sigyn.

– Det var före min tid så jag vet faktiskt inte, jag har aldrig kört henne, sa han.

Direkt efter besöket i Forsmark satte Sigrid kurs mot Visby och Almedalen, där hon kommer att ligga under hela politikerveckan.

Bildinfo
Bild 1–3: Lasse Modin. På bild 3 samtalar Ola och Anita Jansson från Aspö med Bjarne Eriksson, som jobbar på kärnkraftverket och bor i Forsmarks bruk.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 30 juni 2015