Denna text är äldre än 8 år och kan innehålla inaktuell information.

Förra året var det runt 5 000 som besökte Sigrid i Almedalen. Foto: SKB.

Sigrid på plats i Visby

När SKB:s transportfartyg m/s Sigrid angör sin kajplats i Visby hamn i slutet av juni, så gör hon det fullastad med information. Och precis som premiäråret har hennes lastrum då förvandlats till en mötesplats redo att ta sig an nyfikna besökare och vetgiriga seminariegäster.

SKB har varit i Almedalen under många år, först med trotjänaren m/s Sigyn och sedan 2014 med efterträdaren m/s Sigrid, som dessutom passade på att bli döpt under sin premiärvistelse i Visby hamn. Det är ett tillfälle att informera besökare om SKB:s verksamhet, såväl den befintliga som det som planeras i form av slutförvar. Det är också en unik möjlighet att träffa beslutsfattare för att uppdatera dem om vad som händer i de frågor SKB ansvarar för.

Men något dop eller liknande är inte aktuellt i samband med årets vistelse. I stället är det fullt fokus på att informera, svara på frågor och lyssna på synpunkter från besökare ombord.

Utställning i lastrummet

Söndagen den 28 juni öppnas Sigrids lastlucka, och besökare välkomnas ombord. I det lastutrymme som till vardags transporterar radioaktivt avfall i särskilda transportbehållare har då byggts upp en omfattande utställning där SKB:s guider och forskare finns tillgängliga för att informera och svara på frågor. Där finns också en populär seminarielokal, där andra företag eller organisationer arrangerar seminarier under politikerveckan.

Finland och forskning i centrum

Ett återkommande och naturligt tema för SKB är forskning. I mer än 30 år har SKB bedrivit forskning inom området slutförvar av använt kärnbränsle och det är ofta kring det arbetet som de flesta frågor som kommer från besökarna kretsar. Men i år förväntas även det finländska programmet, som sker i nära samarbete med det svenska, uppmärksammas.

– För några månader sedan fick vår finländska motsvarighet Posiva ett positivt utlåtande på sin slutförvarsansökan från deras strålsäkerhetsmyndighet, STUK. De har valt att använda sig av samma metod som SKB, och vi har omfattande gemensam forskning. Detta har rönt stort intresse även här i Sverige, och vi har märkt att vi får många frågor om vad som händer på andra sidan Östersjön, och hur det påverkar vårt arbete. Så det vill självklart berätta mer om när vi möter besökare ombord, berättar Anna Porelius, SKB:s kommunikationschef.

Besöker Forsmark

Inför förra årets premiärvecka fick Oskarshamnsborna en möjlighet att besöka det då nya fartyget, då veckan i Visby föregicks av några dagar i Oskarshamns hamn. I år är det istället invånarna i Östhammars kommun som ges tillfälle till att komma ombord och besöka utställning. Detta då m/s Sigrid kommer att finnas i Forsmarks hamn under totalt tre dagar, tisdag 23 juni till onsdag 25 juni. Därefter avseglar SKB:s transportfartyg till Visby för att ta sig an ännu en vecka i Almedalen.

– Vi ser fram emot en intensiv vecka, med många möten. Vi hoppas att minst lika många som förra året tar chansen att komma ombord och ställa sina frågor, prata med våra experter och ta del av det viktiga arbete som SKB ansvarar för, avslutar Anna Porelius.

Nyheter

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Furetank utsedd till Årets Rederi 2024
Furetank Rederi AB, som på uppdrag av SKB driver och bemannar transportfartyget m/s Sigrid, har mottagit utmärkelsen Årets Rederi av branschorganisationen Svensk Sjöfart. Utmärkelsen Årets Rederi, som instiftades av branschorganisationen Svensk Sjöfart förra året, har i syfte att hylla innovativa oc…

Publicerad: 3 maj 2024

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Publicerad: 17 juni 2015