Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Samråd om utbyggnaden av SFR

Alternativa transportvägar och buller. Det var två av ämnena som kom upp när SKB höll sitt andra samråd i Östhammar om utbyggnaden av Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR).

Det är ett år sedan som SKB senast kallade till samråd med allmänheten om utbyggnaden av SFR. Då var mycket i den slutliga utformningen ännu inte klart. I dag har arbetet hunnit längre och planerna är mer detaljerade.

Bland annat vet SKB nu att utbyggnaden ska ligga på 120 meters djup i stället för som tidigare på 60 meters djup.

– I början skissade vi på att lägga de nya bergssalarna på samma djup som befintligt SFR. Men när vi analyserade våra undersökningar av berget såg vi att det var torrare om vi gick djupare, berättade projektledaren Peter Larsson på samrådet.

Ny tunnel

Den nya utbyggda delen av SFR behövs framför allt för att ta hand om rivningsavfallet från Sveriges kärntekniska anläggningar.

Först i tur att rivas står Barsebäck. En utmaning i planeringen för anläggningen har varit storleken på de hela reaktortankar som ska tas om hand.

– De befintliga tunnlarna är för trånga för att få ner reaktortankarna, som mäter tjugo gånger nio meter. Därför behöver vi bygga ytterligare en tunnel, sa Peter Larsson och förklarade att den nya tunneln kommer att bli 1,7 km lång och få en lite annan dragning än i tidigare skisser.

Transporter med pråm

Flera frågor från åhörarna handlade om transporter och buller. Pia Ottosson från SKB förklarade att man fortfarande undersöker möjligheten att transportera bort en del av bergmassorna med pråm och att SKB kommer att ansöka om att få fylla igen en av havsvikarna vid Stora Asphällan.

– Det skulle minska trafiken betydligt, sa hon och förklarade att flest transporter räknar man med 2017–2019 men att SFR:s del av den totala trafiken endast är cirka 10 procent.

Tidsbrist

Publiken efterlyste också fler samråd och möjlighet att ha synpunkter även på de utredningar som ännu inte är klara.

– Vi kommer att ha ett samråd till efter sommaren, lovade Pia Ottosson.

SKB måste lämna in sin ansökan till myndigheterna senast 2013 för att kunna börja bygga 2017. Först 2023 kan det nya förvaret vara klart att tas i drift.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 29 november 2012