Denna text är äldre än 4 år och kan innehålla inaktuell information.

Säkerhet vid slutförvaring kräver expert i osäkerheter

På SKB arbetar vi alltid med säkerheten i fokus. Men Martin Stigsson, ämnesexpert i geologi, har gjort det omvända och fördjupat sig i osäkerheter. Nu har hans forskning resulterat i en doktorsexamen.

Martin Stigsson. Foto: SKB.

– För att vara säker på något måste man också veta hur stora osäkerheterna är. För min del har det handlat om att titta på hur våra beräkningar av vattenflöden och transporter av ämnen i berget påverkas av osäkerheter i till exempel mätdata, förklarar Martin Stigsson som numera, efter en lyckad disputation vid KTH i början av november, kan titulera sig doktor i geologi.

Från brobygge till slutförvaring

Från början är Martin Stigsson utbildad brobyggare, men det var kunskaperna inom numeriska modeller som ledde honom in på SKB:s verksamhetsområden. Redan 1997 började han jobba för SKB, först som konsult och sedemera som anställd. Doktorandarbetet påbörjade han 2010 och har därefter delat tiden mellan forskning, arbete och föräldraledighet.

– Det är svårt att kombinera eftersom doktorandarbete nästan alltid bygger på att man ska jobba mer än 100 procent. Samtidigt har det varit lite skönt att ha ett jobb att trilla tillbaka på när man bankar pannan blodig och inte kommer vidare i en viss forskningsfråga, säger han.

Osäkerheter ger säkerhet

Och nog har det varit en del kluriga och helt nya frågeställningar som Martin brottats med. Målet med forskningen har varit att ta reda på vilken betydelse osäkerheter i beskrivningar av sprickor har, och hur det påverkar beskrivningen av hur vatten och olika ämnen rör sig i berget.

Spricksystemen i berget beskrivs efter att man gjort mätningar i borrhål och här kan en hel del osäkerheter dyka upp, till exempel kan mätinstrumentet ligga lite olika i borrhålet, det omgivande berget kan ha magnetiska mineraler som påverkar mätningarna och naturligtvis kan även den mänskliga faktorn påverka mätningarna.

– Att det finns osäkerheter är inte så konstigt men det viktiga är att vi vet vilken betydelse dessa osäkerheter har när vi analyserar säkerheten i ett slutförvar på lång sikt, efter att det är förslutet, förklarar Martin.

Internationella experter granskar

Martins forskning har resulterat i inte mindre än åtta artiklar i vetenskapliga tidskrifter och nu även en doktorsavhandling. Det innebär att ett antal övriga experter från jordens alla hörn har granskat hans arbete. Vid disputationen var experter inom bergmekanik, flödesberäkningar och matematik på plats för att bedöma hans forskningsresultat.

– Det var överväldigande för mig att det var över 50 personer närvarande vid försvaret. Opponenten och betygsnämnden ställde många intressanta och relevanta frågor vilka jag uppskattade mycket. Dagens svåraste fråga kom nog ändå från min dotter, 9 år gammal, som ville att jag skulle sammanfatta allt med bara 10 ord …

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 12 november 2019