Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Nyfiket kungapar besökte SFR i Forsmark

Intresset var stort och frågorna många när kungaparet besökte SKB:s slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, fredagen den 3 maj. Besöket var en del av den pågående Eriksgatan i syfte att fira kungens 40 år på den svenska tronen.

Kungaparet, i sällskap med bland annat landshövdingen för Uppsala län Peter Egardt, anlände med helikopter till SFR i Forsmark. Där togs de emot av SKB:s vd Christopher Eckerberg, som tillsammans med Saida Laârouchi Engström, direktör på SKB, samt Håkan Andréasson, anläggningschef för SFR, var värd för besöket.

Efter sedvanlig säkerhetsgenomgång och -kontroll, transporterades sällskapet med buss ner i SFR, femtio meter under havsbotten. Där fick de bland annat besöka den silo där SKB slutförvarar medelaktivt avfall. Linda Bergman, besöksinformatör i Forsmark, var ansvarig för besöket i det svenska urberget:

– På ett sätt var det som vilket besök som helst. Vi tar emot runt 8 000 besökare varje år i SFR, och de säkerhetsföreskrifter och procedurer som vi måste följa är lika för alla. Men förutom det är det är klart att det var speciellt att guida kungaparet.

SKB:s vd Christopher Eckerberg var nöjd med besöket, och särskilt glad åt att kungaparet visade ett stort intresse för SKB:s verksamhet.

– Vi är glada och stolta över att kungaparet valde att besöka vår anläggning som en del av Eriksgatan. Vi fick frågor om alltifrån SFR till vår ansökan om att få bygga Kärnbränsleförvaret, och det var tydligt att kungaparet har ett genuint intresse för vår fråga. Vi fick också möjlighet att berätta om vårt engagemang i lokalsamhället och vårt samarbete om att skapa mervärden tillsammans med kommunen.

Nyheter

Stor internationell konferens på Äspölaboratoriet i Oskarshamn
SKB och Äspölaboratoriet är under vecka 37 värd för en stor internationell konferens organiserad av Internationella atomenergiorganet IAEA:s Waste Technology Section - Division of Nuclear Fuel Cycle and Waste Technology. Konferensen handlar om att utbyta erfarenheter kring vad som behöver göras och …

Publicerad: 13 september 2023

IAEA:s generaldirektör besökte SKB
Den här veckan besökte det internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi Sverige. Under sitt Sverigebesök har generaldirektören träffat SKB vid två tillfällen.

Publicerad: 30 augusti 2023

Stefan Engdahl ny vd för SKB
Stefan Engdahl har utsetts till ny vd för SKB. Han kommer närmast från Trafikverket där han idag är planeringsdirektör med ansvar för planering av statlig infrastruktur för vägar, järnvägar samt långsiktigt även för sjö- och luftfart.

Publicerad: 14 augusti 2023

SKB tecknar samverkansavtal med Skanska för utbyggnad av SFR
SKB har tecknat samverkansavtal med Skanska gällande utbyggnad av det befintliga slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR) i Forsmark. Projektet innefattar att projektera och bygga sex nya bergssalar med en längd av 240–275 meter i urberget i Forsmark.

Publicerad: 24 juli 2023

Miljödom för utbyggnad av Forsmarks hamn
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga ut och bedriva verksamhet i Forsmarks hamn. Domen meddelades av Mark- och miljödomstolen och reglerar bland annat buller, transporter samt annan påverkan på omgivningen.

Publicerad: 13 juli 2023

Publicerad: 7 maj 2013