Denna text är äldre än 10 år och kan innehålla inaktuell information.

Nyfiket kungapar besökte SFR i Forsmark

Intresset var stort och frågorna många när kungaparet besökte SKB:s slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, fredagen den 3 maj. Besöket var en del av den pågående Eriksgatan i syfte att fira kungens 40 år på den svenska tronen.

Kungaparet, i sällskap med bland annat landshövdingen för Uppsala län Peter Egardt, anlände med helikopter till SFR i Forsmark. Där togs de emot av SKB:s vd Christopher Eckerberg, som tillsammans med Saida Laârouchi Engström, direktör på SKB, samt Håkan Andréasson, anläggningschef för SFR, var värd för besöket.

Efter sedvanlig säkerhetsgenomgång och -kontroll, transporterades sällskapet med buss ner i SFR, femtio meter under havsbotten. Där fick de bland annat besöka den silo där SKB slutförvarar medelaktivt avfall. Linda Bergman, besöksinformatör i Forsmark, var ansvarig för besöket i det svenska urberget:

– På ett sätt var det som vilket besök som helst. Vi tar emot runt 8 000 besökare varje år i SFR, och de säkerhetsföreskrifter och procedurer som vi måste följa är lika för alla. Men förutom det är det är klart att det var speciellt att guida kungaparet.

SKB:s vd Christopher Eckerberg var nöjd med besöket, och särskilt glad åt att kungaparet visade ett stort intresse för SKB:s verksamhet.

– Vi är glada och stolta över att kungaparet valde att besöka vår anläggning som en del av Eriksgatan. Vi fick frågor om alltifrån SFR till vår ansökan om att få bygga Kärnbränsleförvaret, och det var tydligt att kungaparet har ett genuint intresse för vår fråga. Vi fick också möjlighet att berätta om vårt engagemang i lokalsamhället och vårt samarbete om att skapa mervärden tillsammans med kommunen.

Nyheter

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besöker SKB:s anläggningar i Oskarshamn
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari besökte under tisdagen SKB:s anläggningar i Oskarshamn.

Publicerad: 13 februari 2024

Regeringen godkänner SKB:s forskningsprogram
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022. Vart tredje år redovisar SKB ett allsidigt forskningsprogram för omhändertagande av radioaktivt avfall och använt kärnbränsle. Den senaste versionen lämnades in till Strålsäkerhetsmyndigheten i septem…

Publicerad: 22 december 2023

SKB beställer ny rotator till Kapsellaboratoriet från Maskinteknik i Oskarshamn AB
SKB har tecknat ett avtal med Maskinteknik i Oskarshamn AB, för att konstruera och tillverka en ny kapselrotator till Kapsellaboratoriet i Oskarshamn. Projektet startar omgående och planeras vara klart i slutet av juni 2024. Alexander Lindqvist Rotatorn ska bland annat användas för fortsatt utveckli…

Publicerad: 21 december 2023

Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehant…

Publicerad: 2 november 2023

Publicerad: 7 maj 2013