Denna text är äldre än 11 år och kan innehålla inaktuell information.

Nyfiket kungapar besökte SFR i Forsmark

Intresset var stort och frågorna många när kungaparet besökte SKB:s slutförvar för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, fredagen den 3 maj. Besöket var en del av den pågående Eriksgatan i syfte att fira kungens 40 år på den svenska tronen.

Kungaparet, i sällskap med bland annat landshövdingen för Uppsala län Peter Egardt, anlände med helikopter till SFR i Forsmark. Där togs de emot av SKB:s vd Christopher Eckerberg, som tillsammans med Saida Laârouchi Engström, direktör på SKB, samt Håkan Andréasson, anläggningschef för SFR, var värd för besöket.

Efter sedvanlig säkerhetsgenomgång och -kontroll, transporterades sällskapet med buss ner i SFR, femtio meter under havsbotten. Där fick de bland annat besöka den silo där SKB slutförvarar medelaktivt avfall. Linda Bergman, besöksinformatör i Forsmark, var ansvarig för besöket i det svenska urberget:

– På ett sätt var det som vilket besök som helst. Vi tar emot runt 8 000 besökare varje år i SFR, och de säkerhetsföreskrifter och procedurer som vi måste följa är lika för alla. Men förutom det är det är klart att det var speciellt att guida kungaparet.

SKB:s vd Christopher Eckerberg var nöjd med besöket, och särskilt glad åt att kungaparet visade ett stort intresse för SKB:s verksamhet.

– Vi är glada och stolta över att kungaparet valde att besöka vår anläggning som en del av Eriksgatan. Vi fick frågor om alltifrån SFR till vår ansökan om att få bygga Kärnbränsleförvaret, och det var tydligt att kungaparet har ett genuint intresse för vår fråga. Vi fick också möjlighet att berätta om vårt engagemang i lokalsamhället och vårt samarbete om att skapa mervärden tillsammans med kommunen.

Nyheter

”Livets träd” lever vidare
I samband med att Stadshotellet byggdes om till kontor för SKB:are för cirka tio år sedan byggdes även en utställning. Utställningen utformades för att bli en naturlig mötesplats i Östhammar och trädet placerades centralt och benämndes som ”Livets träd”, för att illustrera generationsfrågan.

Publicerad: 28 juni 2024

Internationell konferens för slutförvarsfrågor på Äspö
SKB står som värd när 50 nationaliteter samlas för att arbeta fram riktlinjer för hur man globalt ska arbeta med forskning och utveckling av geologiskt slutförvar av radioaktivt avfall. Internationella atomenergiorganet IAEA som är en del av FN, organiserar konferensen där bland annat Sverige, Finla…

Publicerad: 27 juni 2024

Hallå där Anna Porelius, kommunikationschef på SKB!
Vattenfall har fattat inriktningsbeslut om att förlänga drifttiden för reaktorerna i Ringhals och Forsmark. Det skulle innebära att reaktorerna drivs i ytterligare 20 år. Kommunikationschef Anna Porelius, vad innebär en livstidsförlängning av reaktorerna för SKB?

Publicerad: 18 juni 2024

Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning
Fokus på kultur och föreningsliv i ny mervärdessatsning Östhammars kommun har beviljats en ny mervärdessatsning som riktas både mot föreningslivet och kulturlivet i kommunen. Satsningen syftar till att skapa mer aktivitet i anslutning till kulturhuset och till föreningar att söka medel för utvecklin…

Publicerad: 13 juni 2024

Elever 3D-printar kamerahållare för geologer
Adam Rönnbäck och Nicolas Friman , elever på Additivt Teknikcenter i Hultsfred. En automatiserad kamerahållare till geologernas fotogrammetriutrustning - det håller två LIA-elever från Additivt Teknikcenter i Hultsfred på att ta fram. Tack vare de kontakter som skapades mellan SKB och Additivt Tekni…

Publicerad: 17 maj 2024

Publicerad: 7 maj 2013