Denna text är äldre än 2 år och kan innehålla inaktuell information.

Container med mätutrustning vid borrplatsen för det cirka 700 meter djupa hålet. Foto: Lillemor Claesson Liljedahl

Nya rön om klimatförändringarnas påverkan på grundvattnet – SKB:s klimatforskning publicerad i ansedd tidskrift

SKB bedriver sedan flera år klimatforskning på Grönland. I en artikel som nu publiceras i tidskriften Nature Geoscience visar forskarna att ett varmare klimat påverkar grundvattensystemet i berget under och framför inlandsisen. Upptäckten är ett viktigt bidrag både till den bredare klimatforskningen och till SKB:s analyser av långsiktig säkerhet för ett förvar för använt kärnbränsle under framtida istider.

I ett unikt projekt initierat av SKB har en grupp internationella forskare borrat ett cirka 700 meter långt hål i berggrunden framför och in under den grönländska inlandsisen, för att kunna studera hur inlandsisens närvaro påverkar grundvattenförhållandena.

– Ingen annanstans har man studerat de här förhållandena på ett sånt här sätt, genom direkta mätningar i berget under en inlandsis. Det är en världsunik studie som bidrar med relevant data för klimatforskning och som ökar vår förståelse för hur klimatförändringarna påverkar grundvattensystemet, säger Jens-Ove Näslund som är ansvarig för ämnesområde klimat på SKB och docent i naturgeografi vid Stockholms universitet.

Forskare från SKB har arbetat tillsammans med forskare från bland annat University of Montana, University of Wyoming och kärnavfallsorganisationen Posiva från Finland samt de geologiska undersökningsmyndigheterna i Danmark och Finland. Resultaten som nu presenteras i Nature Geoscience visar att grundvattensystemet reagerar omedelbart och är känsligt för förändringar av inlandsisen.

– Det är första gången den här typen av processer har kunnat beskrivas. I takt med att klimatet blir varmare blir inlandsisen mindre och tunnas ut och då minskar grundvattentrycket i berget, det syns mycket tydligt. De här resultaten tyder på att nuvarande och fortsatta klimatförändringar kommer att ge ett minskat grundvattenflöde, vilket i in tur skulle kunna ha stora effekter på transport av näringsämnen och färskvattentillskott till haven runt Grönland, säger Jens-Ove Näslund.

Det finns ett stort internationellt intresse kring projektet och studien beräknas få bred spridning. För SKB ger försöket på Grönland konkreta insikter i processer som är viktiga för att kunna analysera kärnbränsleförvarets långsiktiga säkerhet under framtida perioder med kallt klimat i Sverige och Forsmark.

– I våra analyser av långsiktig säkerhet för det planerade kärnbränsleförvaret räknar vi bland annat med kommande istider. I det sammanhanget är den nya studien ett viktigt bidrag som ökar vår förståelse kring hur grundvattentrycket på förvarsdjup förändras i takt med att klimatet gör det, säger Jens-Ove Näslund.

Lillemor Claesson Liljedahl är huvudförfattare till artikeln. Hon är doktor i geologi och tidigare anställd på SKB men idag på DHI Sverige. Jan-Olof Selroos, ämnesområdesansvarig inom hydrogeologi på SKB och adjungerad professor på KTH, har också medverkat i studien.

SKB har bedrivit naturvetenskaplig forskning och teknikutveckling i mer än 40 år. Forskningsprogrammet spänner över områden som geologi, hydrologi, kemi, ekologi och klimat.

Nyheter

Högt förtroende och fortsatt starkt stöd för SKB:s anläggningar
Förtroendet för SKB är högt och stödet för kommande slutförvarsanläggningar är fortsatt starkt. Det visar Novus årliga opinionsundersökning i Oskarshamn och Östhammars kommuner. Under våren 2024 har SKB låtit undersökningsföretaget Novus genomföra opinionsundersökningar i de två kommunerna där SKB h…

Publicerad: 25 april 2024

SKB gästar teknikskola i Hultsfred när nya lokaler invigs
2023 skänkte SKB sin staplingsrobot till Additivt Teknikcenter i Hultsfred. Staplingsroboten får nu nytt liv i teknikskolans nya lokaler.

Publicerad: 28 mars 2024

SKB:s Benjamin Rönne-Petersen utsedd till expert i regeringens utredning om ny kärnkraft
I början av mars meddelade Klimat- och näringslivsdepartementet att experterna som ska stödja utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg” var utsedda. Bland experterna fanns SKB:s bolagsjurist Benjamin Rönne-Petersen som ska bidra med sina erfarenheter i utredningsarbetet. Leder utredninge…

Publicerad: 14 mars 2024

Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från olika undersökningar och ska stå klar våren 2025.

Publicerad: 1 mars 2024

Processtekniker på Clab vill ha fler kollegor
Att arbeta som processtekniker hos SKB handlar inte bara om att arbeta ute i anläggningen, det innebär också att övervaka och styra processer från kontrollrummet. Möt Kasper Holmgren och Dennis Österlund, två av SKB:s processtekniker, som ser till att mellanlagret för Sveriges använda kärnbränsle fu…

Publicerad: 16 februari 2024

Publicerad: 27 september 2021